Richard Holbrooke Atina'da yuhalandı

Güncelleme Tarihi:

Richard Holbrooke Atinada yuhalandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Atina'daki Amerikan Üniversitesi'nin mezuniyet töreninde şeref konuğu olarak konuşan Bosna barışının mimarı ve ABD Başkanı Bill Clinton'un Kıbrıs özel temsilcisi Richard Holbrooke, AB üyeliği için Türkiye'ye verdiği destek yüzünden Atina'da binlerce kişi tarafından yuhalandı. Holbrooke'u büyük şaşkınlığa düşüren olay, önceki gece Pire yakınlarındaki Barış ve Hürriyet spor salonunda düzenlenen diploma töreni sırasında yaşandı. Holbrooke konuşması sırasında Türkiye sözcüğünü her kullanışında, aynen bir futbol maçında olduğu gibi yuhalandı.

KONUŞMASINI KESTİ

Holbrooke, Kıbrıs sorununu çözmek için giriştiği mekik diplomasisini anlatırken, ‘Türkiye’ sözcüğü geçince bir anda salondan yuhalama sesleri yükseldi. Holbrooke bir an durdu ve ‘Galiba söylediklerimi anlamadınız. Kıbrıs sorununda bugün yaşanan çıkmazdan, Kuzey Kıbrıs’ın devlet olarak tanınmasını şart koşan Kıbrıs Türk tarafı sorumludur. Biz Kuzey Kıbrıs'ı tanımayacağız. Kıbrıs'da iki toplumlu iki bölgeli federasyonu desteklemeye devam ediyoruz' dedi.

Holbrooke, Kıbrıs'ın Avrupa Birliğine tam üyeliğini desteklediklerini söyledikten sonra, ‘Türkiye’nin de Avrupa Birliğine üyeliğini destekliyoruz' deyince, bu sefer kıyamet koptu. Bütün salondan yuh sesleri yükseldi. Holbrooke, binlerce kişinin bulunduğu salonun sakinleşmesi için konuşmasını kısa bir süre kesmek zorunda kaldı. Holbrooke, yuhalamalar üzerine metinde yer aldığı söylenen S-300'ler sorununa değinmeden kürsüden indi.

Atina'nın zengin ailelerinin çocuklarının gittiği Amerikan Üniversitesi'nin mezuniyet töreninde yaşanan bu olay hem Holbrooke, hem de kürsünün hemen yanında oturan Amerikan Büyükelçisi Nicholas Burns'ü şaşırtırken, birkaç dakika sonra kısa bir konuşa yapmak için kürsüye gelen Büyükelçi Burns, yuhalamaya cevap olarak Holbrooke'a döndü ve birkaç dakika alkışladı. Bosna barışının mimarı tatsız olaya rağmen diploma töreni boyunca salondan ayrılmadı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!