Rice tasarıya karşı uyardı

Güncelleme Tarihi:

Rice tasarıya karşı uyardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2007 14:22

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ermeni tasarısının onaylanmasının Türkiye-ABD ilişkileri üzerinde çok olumsuz etki yaratacağını söyledi.

Haberin Devamı

Rice, "Umarım Kongre üyeleri ne yapmakta olduklarına ciddi biçimde bakarlar" diye konuştu.
 
Ortadoğu ziyareti sırasında, Kudüs'te, ABC televizyonuna bir demeç veren Rice, ABD Temsilciler Meclisi'nin gündemine kısa süre içinde getirilmesi öngörülen Ermeni tasarısıyla ilgili soruları da yanıtladı.
 
Rice, "Kongre üyeleri umarım ne yapmakta olduklarına ciddi biçimde bakarlar ve hepimizin paylaştığı, 1915 olaylarıyla ilgili hoşnutsuzluklarını ifade etmede, bu tasarının dışında bir başka yol bulurlar. Hep söylemekte olduğumuz gibi bu tasarı, İslam ve dünyanın geri kalanı arasındaki farklılıklar arasında köprü vazifesi gören demokratik bir müttefikle, aşırı derecede önemli ilişkiler üzerinde çok olumsuz etki yaratacaktır" ifadelerini kullandı.
 
Bu konuda, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin kendisi başta olmak üzere, bir çok Kongre üyesiyle telefonda konuştuğunu anlatan Rice, "2007 yılındayız. Demokratik müttefikimiz Türkiye ile çok iyi ilişkilere güveniyoruz. Osmanlı İmparatorluğu'ndan bahsetmiyoruz. Bu İslam ve dünyanın geri kalanıyla köprü vazifesi gören demokratik müttefikimiz Türkiye. NATO üyesi. AB'ye üyelik arayışındaki bir ülke" dedi.
 
Rice ayrıca, "İnsan hakları üzerinde aktif bir şekilde çalışan, terörizmle savaşta, Irak ve Afganistan'daki güçlerimizin ihtiyaçları için elzem bir müttefik. 8 eski ABD Dışişleri Bakanı ve birçok eski ABD Savunma Bakanı, dış politikadan anlayan bir çok siyasi isim, Türkiye ile ilişkilerimize zarar verecek bir şey yapılmamasının önemi hakkında konuştu" dye konuştu.
 
Rice, bu konunun herkes için çok duygusal bir mesele olduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda konuştuğunu söyledi ve "Onlara, bu meselenin, şu andakiTürk hükümetinin Amerikan halkı tarafından kınanması olmadığını anlatmaya çalıştım" ifadesini kullandı.
 
ERMENİ TASARISINA KOMİTE ONAYI
 
Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili tasarı ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde 10 Ekim'de 21'e karşı 27 oyla kabul edildi.
 
Tasarının Genel Kurul'a aktarımı Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi tarafından yapılacak.
 
Tasarının bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak Beyaz Saray, tasarının geçmesi halinde Türkiye'nin yaptırım uygulamasından ve Irak'taki Amerikan askerlerinin çeşitli sorunlarla karşılaşmasından endişe ediyor.
 
Bu nedenle, komitedeki oylama öncesinde de Bush yönetiminden "tasarıyı veto edin" çağrısı yapıldı. Ancak yönetimin bu çağrıları ve Türk parlamenter heyetinin Washington'daki temasları karşılık bulmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!