Resti Arjantin’i böldü

Güncelleme Tarihi:

Resti Arjantin’i böldü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2010 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Atatürk Anıtı’nın açılışına izin verilmemesi üzerine Arjantin ziyaretini iptal etmesi Türkiye-Arjantin arasında gerilime neden olurken, bu ülke içinde de kriz yarattı.

Arjantin Merkezi Yönetimi’nin “Anıtın açılmasına izin verin” baskısına Otonom Buenos Aires Yönetimi direndi. İki ülke arasında yaşanan krizin perde arkasında şunlar yaşandı:

Mektupla davet ettiler

Arjantin Merkezi Yönetimi’nin katkısı ve Otonom Buenos Aires Yönetimi Çevre ve Kamusal Alan Bakanlığı’nın izni ile Newbury Parkı’nda Atatürk Anıtı yaptırıldı. Arjantin Merkezi Yönetimi, anıtın açılışına davet için Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazdı. Erdoğan da, Güney Amerika seyahati çerçevesinde ziyaret edeceği Arjantin’deki programına açılışı dahil etti. Bunun üzerine Ermeni diasporası, Otonom Buenos Aires Yönetimi’ne anıtın açılmaması için baskı kurmaya başladı. Özerk yönetim Arjantin’deki sayıları 100 bini bulan Ermenilerin baskısına siyasi endişeler nedeniyle boyun eğdi. Yönetim yazılı izni iptal etti.

Davutoğlu uyardı

Kriz, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 3. Medeniyetler İttifakı Forumu’nun son gününde patlak verdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arjantin Dışişleri Bakanı ile görüşerek, verilen taahhüdün yerine getirilmesini istedi. Durumu merkezi yönetime ileten bakandan, “İç işlerine karışamıyoruz” yanıtı geldi. Olumsuz yanıtı aldığında Türkiye’nin Rio de Jenerio Fahri Konsolosluğu’nda bulunan Erdoğan’ı arayan Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez Kirchner, ziyareti iptal etmemesini istedi. Fakat Erdoğan daveti geri çevirdi; ekibine “Arjantin’e gitmiyoruz. Şili için hazırlık yapın” talimatı verdi. Başbakan Erdoğan daha sonra Şili’nin başkenti Santiago’ya geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!