Referandum kanlı başladı

Güncelleme Tarihi:

Referandum kanlı başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2011 00:00

Sudan’da bugün yapılacak referandum öncesi tansiyon yükseldi. Güney Halkı Kurtuluş Ordusu’nun (SPLA) sözcüsü Philip Aguer, “Ülkenin güneyindeki Mayom bölgesinde Cuma günü 6 isyancı öldürüldü, 26 kişi de yakalandı.

Dün sabah da saldırılar meydana geldi ve 5 isyancı daha öldüldü, 6 tanesi tutuklandı” açıklamasını yaptı. Toplamda en az 9 kişi öldü. Birleşmiş Milletler yetkilileri, saldırıların diğer bölgelere de yayılabileceğini açıkladı. Petrol bölgesi Mayom’a giden bir yiyecek konvoyu da geri çevrildi. BM, saldırının SPLA’ya muhalif milislerin komutanı Gatluak Gai sempatizanları tarafından yapıldığının düşünüldüğünü ifade etti.

Güney Sudan halkının ülkeden ayrılıp ayrılmamaya karar vereceği bugünkü bağımsızlık referandumu öncesi alevlenen olayların, katılımı düşük tutmak için düzenlendiği ileri sürülüyor. Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Güney Sudan ayrılma kararı aldığında bölgenin istikrarsızlaşacağını ileri sürdü. El Cezire’ye konuşan El Beşir, “Güney, istikrarlı bir devlet kurmaya, vatandaşlarına bunu sağlamaya hazır değil. Güneydekiler bölgeyi kendilerine tabi kılmaya çalışırsa bu savaşa yol açabilir” dedi. Uzmanlar, Beşir’in, Güney’in ayrılmasının başka ayrılık taleplerine yol açacağından korkan Kuzeyli siyasiler tarafından baskı altında olduğunu söylüyor.

Ülkeye barış gelecek mi

Ancak gözlemciler, ayrılma isteğinin baskın olduğunu ve oylamadan büyük ihtimalle ‘Evet’ oyu çıkacağını, dünyanın en yeni ülkesinin doğmak üzere olduğunu düşünüyor. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, “Referandum tarihi bir dönüm noktası. Ancak Güney Sudan’ın kaderini tayin etmede söz sahibi olması kadar, ülkede barışın hakim olması da çok önemli” dedi.

Sudan bölünüyor

10 milyonluk Güney Sudan’ın kaderini belirlemek için bugün sandık başına gidiliyor. Referandum, büyük olasılıkla Sudan’ın ikiye bölünmesiyle sonuçlanacak. Halk oylaması öncesinde çıkan çatışmalarda 9 kişinin ölmesi gerilimi tırmandırdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!