Referandum gibi seçim

Güncelleme Tarihi:

Referandum gibi seçim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2015 21:46

Katalonya’da halk, bugün özerk parlamento vekillerinin seçimi için sandığa gidecek. Ayrılıkçı partiler seçimi kazanırlarsa 18 ay sonra İspanya’dan bağımsızlık için referanduma gitmeyi vaat ediyor. İspanya ise ayrılıkçı Katalanları “Avrupa Birliği’nin dışında kalırsınız” diye uyarıyor.

Haberin Devamı

İSPANYA’nın kuzeydoğusundaki özerk bölge Katalonya’da halk, bugün bölgesel parlamentoda yer alacak vekilleri belirlemek için sandığa gidiyor. Ancak seçim, 5.4 milyon seçmenin bulunduğu Katalonya’nın İspanya’dan ayrılıp ayrılmaması konusunda bir referanduma dönmüş durumda. Bağımsızlık yanlısı partilerin 135 koltuklu parlamentoda 68 vekil kazanması gerekiyor. Anketlere göre bu partiler 70’ten fazla vekil kazanabilir. Ancak bağımsızlık yanlılarının parlamentoda çoğunluğu ele geçirmesi Katalonya’nın bağımsız olacağı anlamına gelmiyor. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, İspanyol anayasasının özerk bölgelere bağımsızlıklarını ilan etme hakkı tanımadığını ifade ederek, bu partilerin böyle bir referanduma gitme kararı aldığı takdirde bunu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını açıkladı. Ayrılıkçı Katalan partileri ise seçimden galip çıkarlarsa 18 aylık bir yol haritası planlıyor.

Haberin Devamı

Radikal sol belirleyici: Öte yandan, ayrılıkçı partilerden ikisi koalisyon halinde seçime giderken, bağımsızlığı destekleyen bir diğer parti radikal solcu CUP, ayrılıkçılar parlamentodaki çoğunluğu oyların yarısından azını alarak ele geçirirse bu koalisyona destek vermeyeceğini açıkladı. Katalonya’daki seçim kurallarına göre az nüfuslu bölgelerin verdiği oylar, daha fazla vekil getiriyor. Bu da kırsal bölgelerde güçlü olan milliyetçilerin şansını artırıyor. Anketlere göre CUP olmadan bağımsızlıkçıların vekil sayısı 65’i geçmiyor. CUP’tan gelecek 8 ya da 9 vekil bu açıdan kritik. Önceki gün Katalonya’nın merkezi Barcelona’da ayrılıkçılarla birlik yanlılarının mitingleri yapıldı.

Sarkozy’den birleşik İspanya’ya destek

Katalonya’nın İspanya’dan ayrılmasına karşı çıkan İspanya Başbakanı Rajoy’un düzenlediği mitinge Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de katıldı. Sarkozy, konuşmasında “Avrupa’nın birleşik, güçlü bir İspanya’ya ihtiyacı var. İspanya’nın dostu olarak şunu söylemek görevimdir ki, bölünmüş bir İspanya’yla Avrupa zayıflamış bir Avrupa olacaktır” dedi.

Katalonya’nın İspanya’dan ayrılması durumunda AB’den çıkacağını sık sık savunan Rajoy da önceki günkü mitingde, “Katalanların çoğu, halkını ve ülkesini seviyor ve İspanya’dan ve Avrupa’dan koparılmasını istemiyor” dedi. Katalonya Özerk Bölgesi’nin Devlet Başkanı Artur Mas ise konuşmasında İspanya’dan ayrılmalarının kendilerine getireceği ekonomik yararlara işaret etti.

Haberin Devamı

Ülkenin en zengin bölgelerinden biri olan Katalonya’nın halkı, vergilerinin İspanya’nın geri kalanı için harcanmasını istemiyor. Geçen yılın kasımda Katalonya’nın yaptığı ancak İspanya’nın tanımadığı gayriresmi referandumda bağımsızlığa yüzde 80 oranında ‘evet’ çıkmıştı. Katılım yüzde 40 olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!