Putin'in apoletli valileri

Güncelleme Tarihi:

Putinin apoletli valileri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülkeyi saran mafya düzenine karşı resmen ilan edilmemiş bir ‘olağanüstü hal’ yönetimine geçiyor. Bu amaçla yedi ayrı yönetim bölgesi oluşturan Putin, bunlardan beşinin başına asker kökenli valiler atadı.

RUSYA'da Boris Yeltsin döneminde yaşanan yönetim kaosuna son vermek için ülkeyi yedi bölgeye ayırma kararı alan Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu bölgelerin başına ‘omzu kalabalık’ valiler atadı. Yeryüzündeki toprakların altıda birini kaplayan Rusya'daki bu yeni yönetim bölgelerinin sadece ikisinde sivil valiler görev yapacak. Diğer beş bölgenin valileri ise ordu, istihbarat ve İçişleri Bakanlığı generallerinden oluşuyor.

Rus basınında ‘Çar Putin ve yedi derebeyi’ şeklinde yorumlanan bu yönetim ‘yasa ve düzenin diktatörlüğü’ olarak da tanımlanıyor. Bu yeni yapılanmayla birlikte Yeltsin dönemindeki mafya düzeninin yerine yasaların egemen olacağı bir sistemin getirilmesi hedefleniyor.

7 Bölge 7 BARON

Başkan'ın temsilcileri sıfatıyla görev yapacak valiler ve başına geçtikleri bölgeler şöyle sıralanıyor:

1. Moskova Federal Merkez Bölgesi. Vali, KGB subayı General Georgi Poltavçenko.

2. Ural Federal Bölgesi. Vali, Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı General Peter Latişev.

3. Kuzeybatı Federal Bölgesi. İstihbarat Örgütü Başkan Yardımcısı General Viktor Çerkesov.

4. Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi. Vali, aynı bölgede Rus Ordu birlikleri komutanı olarak görevi yapan ve Çeçen savaşını yöneten General Viktor Kazantsev.

5. Uzakdoğu Federal Bölgesi. Vali, 1996 yılına kadar süren birinci Çeçen savaşında komutan yardımcısı olarak görev yapan General Konstantin Polikovski.

6. Volga Federal Bölgesi. Vali, Sergey Kiriyenko (sivil).

7. Sibirya Federal Bölgesi. Vali, BDT ilişkilerinden sorumlu Bakan düzeyinde diplomat Leonid Draçevski (sivil).

GARNİZON SINIRI

Yapılan atamalarda yedi prensten beşinin asker oluşu ve aynı zamanda bu bölgelerin askeri garnizon merkezleriyle çakışıyor olması Rusya'da yakında başlayacak dönüşüm sürecinde bazı bölgelerde yerel derebeylerine karşı güç kullanılmasının ve resmen olanüstü hal ilan edilmesinin bile düşünüldüğünü akla getiriyor. Putin birkaç gün önce Duma'ya bir yasa teklifi göndererek ülkede olanüstü durum ilan etme şartlarının tarifi ye yasallaştırılmasını istedi.

Birer birer ortaya çıkan Putin planları Rusya'da vahşi sermaye birikimi döneminin sona erdiğini de gösteriyor. Rusya'da artık normal çalışma ve her davranış için hesap verme dönemi başlıyor.

Nerdun HACIOĞLU

Basından Kremlin'e tepki

Emret Komutanım!

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin'in atadığı bölge valilerinin beşinin general olması, Rus basınında tepkilere yol açtı. İzvestia gazetesi, manşetteki yazısının başlığını, ‘‘Hazır ol! Emredersiniz!’’ şeklinde attı. Putin'in atamalarının bir başlangıç olduğunu yazan gazete, ‘‘Putin, SSCB sonrası siyasi sistemin 10 yıllık birikimini bir yana bıraktı. İşler böyle giderse, artık tamamen başka bir ülkede yaşayacağız’’ yorumunu yaptı.

Kuzeybatı federal bölgesinin yöneticisi olarak atanan General Viktor Çerkesov, İzvestiya gazetesine göre, Putin'e en yakın kişilerden biri olarak tanınıyor. Bu general, KGB kökenli ve SSCB döneminde rejim muhaliflerine karşı yürüttüğü kovuşturmalardan ötürü insan hakları savunucularının eleştirilerine hala hedef oluyor.

Kommersant gazetesi ise Putin'in yönetsel reformlarının bir başka yönüne, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'ni oluşturan bölge valileri ile Rusya Federasyonu'nu oluşturan cumhuriyetlerin devlet başkanlarının durumuna önem verdi. Gazeteye göre bu yerel yöneticiler, Putin'in reformlarından hoşnutsuz, ancak kendi yetkilerini ellerinden alan bu gelişmelere karşı şu anda seslerini çıkarmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!