Putin’in baş düşmanı NATO

Güncelleme Tarihi:

Putin’in baş düşmanı NATO
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2014 22:15

2014 yılında patlak veren Ukrayna krizi dünya satranç tahtasında figürleri yerinden oynatırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni askeri doktrinle NATO’yu baş düşman ilan etti. Batı ise “Putin, 2015’te devrilir mi” tartışması başlattı.

Haberin Devamı

RUSYA ile Batı arasında ‘kısasa kısas’ tartışması yeniden alevlendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı yeni askeri doktrinde dış tehditler sıralamasında birinci yeri NATO aldı. Böylece diplomatik inceliklere girme ihtiyacı duyulmaksızın Rusya’nın başdüşmanı NATO ilan edilmiş oldu. Buna gerekçe olarak NATO’nun askeri alt yapısını sistematik biçimde Rusya sınırlarına yaklaştırması, Ukrayna’yı bünyesine kabul etme olasılıkları gösterildi. NATO’nun yine Rusya’yı hedef alarak Ortadoğu, Afganistan ve Orta Asya üzerinden de baskı planlarını uygulamaya koyduğu iddia edildi. Yeni doktrinde ayrıca Rusya’nın nükleer silahları ilk kullanan taraf olmayacağı, ancak gerektiğinde konvansiyonel milli çıkarlarını korumak için ilk vuran taraf olma hakkını koruduğu vurgulandı.

2015’te gider mi

Putin, düşman algılamasını yeniden gözden geçirirken Batı basınında peş peşe yayınlanan analizlerde asıl tehdidin Putin’in kendisi olduğu teması işlendi. Alman Bild Gazetesi, “Putin 2015 yılında gider mi” başlığıyla dış politika uzmanı Karl Wellmann’ın analizine yer verdi: “Rusya elitiyle özellikle oligark takımı Batı ile bu derece düşman olunmasını istemiyor. Bu yüzden Rusya’nın iç dinamikleri Putin rejimi açısından dış faktörlerden çok daha tehlikeli. Yaptırımlar altındaki Rus şirketlerinin şimdiki dış borçları 600 milyar dolar civarında. Rusya devleti kasasında ise 400 milyar dolardan az rezerv bulunuyor. 2015 yılında 100 milyar dolar üzerinde dış borç geri ödemesi yapılacak. Tüm bu olumsuz mali faktörlere ucuzlayan petrol eklenince Rusya ekonomisi önümüzdeki yıl yüzde 4.5 daralacağını gösteriyor. Putin bu şartlar altında Kremlin koltuğunu korumak için halkını daha ne kadar dış düşman hikâyeleriyle kandırabilecek. Önümüzdeki yıl Rusya’daki çıkması olası sosyal çalkantılar Putin’in iktidar koltuğunu sallayacaktır. Bunun için ‘Putin 2015 yılında gider mi’ sorusu sorulabilir.”

Haberin Devamı


Rusya Devlet Başkanı Putin, Kremlin Sarayı’nda düzenlenen yeni yıl resepsiyonu sırasında kapağında kendisine ait bir karenin yer aldığı fotoğraf kitabını imzaladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!