Putin: Esad’ı kurtarmak istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Putin: Esad’ı kurtarmak istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2015 20:32

BİRLEŞMİŞ Milletler toplantılarına katılmak üzere New York’a yola çıkmadan önce verdiği röportajda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye krizi hakkında “Esad’ı devirmek değil, güçlendirmek gerek” dedi.

Haberin Devamı

BAŞKA ÇIKIŞ YOK

CBS televizyon kanalına konuşan Rusya lideri, gazetecinin “Siz Esad rejimini kurtarmaya mı çalışıyorsunuz” sorusuna “Haklısınız. Terörle savaşta bocalayan Suriye lideri ve yönetimini kurtarmaya çalışıyoruz. Çünkü derin inancıma göre Suriye krizinden başka çıkış yolu yok. Suriye’de şimdiki yönetimi devirme, senaryoların en kötüsünü seçmek olur. Orada da Libya ve Irak’ta gözlediğimiz daha büyük kaos ortamı yaratılır. Bu yüzden yasal Esad rejimini devirmek değil, onu destekleyerek güçlendirmek gerek. Esad desteklenmeli derken Suriye’de her şeyin eskisi gibi kalmasını tabi ki kastetmiyorum. Şam yönetimi dünya topluluğu tarafından ayrıca ülkedeki yapıcı muhalefetle işbirliğine yönlendirilmeli. Ancak böyle bir yol izlenirse Suriye savaş ortamından çıkıp gerçek reform sürecine geçiş yapabilir” dedi.

Haberin Devamı

SURİYE NE DEMİŞTİ

Rusya lideri Putin, haziran ayı sonunda “imkansız” denilen öneriyle ortaya çıkarak şimdiki uluslararası koalisyon yerine Suriye’de teröre karşı Şam yönetimi, Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi ülkelerin koalisyon kurmalarını önermişti. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Rusya liderinin bu önerisine “İmkansız gibi. Ancak Rusya’ya saygımız sonsuz olduğu için ilgili taraflara biz el uzatmaya hazırız” tepkisi vermişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!