Prizren’e Mehmetçik koruması

Güncelleme Tarihi:

Prizren’e Mehmetçik koruması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO'da önceki gün yaşanan tarihi değişiklik şöyle gelişti: Helsinki'de ABD ve Rus askeri makamları arasındaki görüşmeler durma noktasına geldi. Tam bu sırada, ABD'liler Ruslar’ı ikna etmek için, önceden Türk birliğinin sorumluluğuna verilen en doğudaki ABD bölgesinin kuzey ucunu teklif etti. Kosova'nın en kritik bölgelerinden biri olan Kosovska-Kamanitsa, Ruslar tarafından hemen kabul edildi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in başkanlığındaki Türk diplomatlar karşı atağa geçerek, Rusya'ya bu bölgenin verilmesine itiraz etti. Ancak daha sonra Türkiye, NATO'ya bu bölge için ısrarcı olmadığını ancak Kosova'da yaşayan Türkler’in bulunduğu merkezlerin sorumluluğunun kendisine verilmesini istedi. NATO Daimi Konseyi'nde Türkiye'ye bu bölgenin verilmesi yönünde oluşan olumlu atmosferin ardından, bu kez Ankara ABD ile de temasa geçti. Ankara-Washington-Brüksel üçgenindeki görüşmelerden sonra, Sofya üzerinden Kosova'ya gidecek olan Türk birliğine, Türkleri koruma çerçevesinde Prizren yolu açıldı.

Türkiye, üçüncü bölge olarak bilinen ve Almanya'nın sorumluluk sahası altındaki Prizren'de görev yapacak. Türk köyü Mamuşa'yı da kapsayan alanda, bünyesinde özel kuvvetleri de barındıran 987 kişilik Türk birliği konuşlanacak. Bölge, NATO ile varılan anlaşma çerçevesinde Sırp güçlerinin çekilirken kullanacağı ana geçiş yolları üzerinde bulunuyor.

Brüksel'deki NATO toplantısından dün akşam dönen MİLLİ Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Kosova'da görev yapacak Türk birliğinin Kapıkule'den her an geçecek şekilde hazır beklediğini söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!