Powell: Nihai Annan Planı’nı destekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Powell: Nihai Annan Planı’nı destekliyoruz
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 01, 2004 09:02

ABD Dışişleri Bakanı Powell, Annan'ın sunduğu son Kıbrıs planının adil olduğunu belirterek, Kıbrıs'a önemli mali katkıda bulunacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, Kıbrıs'ta 24 Nisan'da referanduma götürülmek üzere sunduğu son çözüm metninin iki taraf için de adil olduğunu ve ABD'nin, bu ay yapılacak Kıbrıs'a yardım ön konferansında önemli bir mali katkı bildireceğini açıkladı.
  Â
Powell'ın Berlin'de yayımladığı Kıbrıs'a ilişkin açıklamasının tam metni ABD Dışişleri Bakanlığı'nca duyuruldu. Annan'ın son çözüm planına tam destek veren Powell, Bürgenstock'ta varılan noktayı ''tarihi bir an ve uzlaşmaya yönelik güçlü bir işaret'' olarak nitelendirdi.
  Â
Bakan Powell, son noktada iki tarafın da uzlaşma çerçevesinde tam istediğini alamamasına karşın nihai metnin, iki taraf için de adil olduğunu ve Kıbrıslı Türk ve Rumlar'a AB üyeliğinin faydalarını paylaşma olanağı sunduğunu söyledi.
  Â
Açıklamasına, Annan'ın nihai çözüm planını desteklediğini belirterek başlayan Powell, ''Bu, tarihi bir an ve uzlaşma yönünde güçlü bir işaret. Onlarca yıl süren kavga ve bölünmenin ardından bu çözüm planı, 1 Mayıs'tan itibaren Kıbrıs'ın geleceğinin Avrupa'da olmasına yönelik garantinin kapısını açıyor. Bu plan, Kıbrıslı Rumlar ve Türkler için, geçmişin acılarının bir tarafa bırakılması, barış, refah ve ortaklık içinde ileriye doğru ilerlenmesi ve AB üyeliğinin faydalarının paylaşılması yönünde bir yol öneriyor'' dedi.
  Â
"NİHAİ METİN İKİ TARAF İÇİN DE ADİL"

Haberin Devamı

Powell, ÅŸunları kaydetti:Â
  Â
''Uzlaşma gereğinden dolayı sonuçta iki taraf da isteklerinin tamamını elde edemedi, ancak nihai metin iki taraf için de adil. Biz, nihai çözümün, iki taraftaki halkın temel çıkarlarını karşıladığı ve ortak bir gelecek için güvenli bir çerçeve oluşturduğu yönünde BM Genel Sekreteri'nin yaptığı değerlendirmeyi paylaşıyoruz.
  Â
Bundan sonra çözüm, Kıbrıslıların elinde. Bu seçimi, bütün Kıbrıslıların geleceğini gözönüne alarak yapacaklarını biliyoruz. Kıbrıslılar kararlarını verirken bilmeliler ki ABD, bu çözümün tam olarak uygulanmasını desteklemeyi taahhüt eder. Avrupa Komisyonu'nun Kıbrıs'a yardım için (15 Nisan'da) düzenleyeceği ön konferansa katılacağız ve önemli bir (mali) katkı vereceğiz. Diğer yönlerden de yardım için elimizden geleni yapacağız.''
  Â
Powell, açıklamasının sonunda, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ta iki tarafın liderlerini yapıcı katkılarından dolayı kutladı ve Annan ile Kıbrıs özel danışmanı Alvaro de Soto'yu ayrıca tebrik etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!