Polonya’da kabine değişikliği

Güncelleme Tarihi:

Polonya’da kabine değişikliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2018 12:47

Polonya hükümetinde aralarında dışişleri bakanı, savunma bakanı ve içişleri bakanın da bulunduğu dokuz bakan değişti. Köklü kabine revizyonu Brüksel’e bir yakınlaşma sinyali olarak nitelendiriliyor.

Haberin Devamı

POLONYA’da kabinede köklü değişikliğine gidildi. Milliyetçi ve muhafazakar çizgideki Hukuk ve Adalet Partisi PiS’in iktidarda olduğu Polonya’da 11 Aralık’ta yemin ederek göreve başlayan Başbakan Mateusz Morawiecki, Ocak ayı içerisinde kabinede değişikliğe gidileceğini duyurmuştu.

Kabinede 9 bakan değişti; kabinenin en tartışmalı isimleri Dışişleri Bakanı Witold Waszyczykowski, Savunma Bakanı Antoni Macierewicz ve Çevre Bakanı Jan Szyszko koltuklarını kaybetti.
Özellikle Dışişleri Bakanı Waszyczykowski, Almanya’ya yönelik sert söylemleri nedeniyle tartışma konusu olmuştu.

İŞTE YENİ GELENLER
Yapılan değişiklikle Dışişleri Bakanlığına Jacek Czaputowicz, Savunma Bakanlığına İçişleri ve Yönetim Bakanlığı görevini yürüten Mariusz Blaszczak, Blaszczak’tan boşalan koltuğa Joachim Brudzinski, Sağlık Bakanlığına Lukasz Szymonski, Finans Bakanlığına Teresa Czerwinska, Yatırım ve Kalkınma Bakanlığına Jerzy Kwiecinski, Çevre Bakanlığına Henryk Kowalczyk, Girişimcilik ve Teknoloji Bakanlığına Jadwiga Emilewicz, Altyapı Bakanlığına Andrzej Adamczyk atandı.

Haberin Devamı

ZİYARETTEN HEMEN ÖNCE
Kabine revizyonu Başbakan Mateus Morawiecki’nin Brüksel’e yapacağı ziyaretin hemen öncesinde geldi. Hükümetteki köklü değişiklik, ülkenin daha önce AB ile gerilen ilişkilerini düzeltmeye yönelik bir adım olarak görülüyor. AB ile Polonya arasındaki ilişkiler son dönemde pek çok konudaki fikir ayrılığı nedeniyle gergin bir süreçten geçiyor.
AB Komisyonu, Polonya’da milliyetçi muhafazakar hükümetin icraatları yüzünden Ocak 2016’da soruşturma başlatmıştı. Özellikle hukuk devleti ilkelerinin ihlal edildiği, medyaya yönelik baskıların yoğun eleştiri konusu olduğu Polonya’nın çevre politikaları konusundaki soruşturma da devam ediyor.

JUNCKER’DEN AÇIKLAMA
AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker de görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Polonya ile var olan anlaşmazlıkların hemen giderilemeyeceğine işaret ederek, temkinli açıklamalarda bulundu.
Juncker, Alman ARD kanalına verdiği demecinde, “Hukuk devleti, erkler ayrılığı ve basın özgürlüğü konusundaki ısrarımızı sürüdürmeliyiz” diye konuştu. Juncker, “bu konuda Polonya’nın AB Komisyonu ile yaşanan anlaşmazlığın giderilmesi yönünde henüz bir adım attığını söyleyemeyeceğini” belirtti.
Juncker ve Morawiecki’nin görüşmesinin ana gündem maddesini tartışmalı yargı reformu, mülteci paylaşımı ve AB Komisyonu’nun Polonya hakkındaki soruşturması yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!