Polis, Zschaepe’yi 32 kez aramış

Güncelleme Tarihi:

Polis, Zschaepe’yi 32 kez aramış
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2016 11:11

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında baş sanık olarak yargılanan Beate Zschaepe'nin telefon numarasının polisin eline nasıl geçtiği sorgulanıyor.

Haberin Devamı

Alman Federal Meclisi'nin İkinci NSU Araştırma Komisyonu’nun son oturumuna Beate Zschaepe’nin telefonunun 32 defa polise kayıtlı telefonlardan aranması damgasını vurdu. Polis kayıtlarında Zschaepe’nin telefon numarasının binanın kapıcısından alındığı bilgisine karşılık bu hafta ifade veren kapıcı, ‘Bende Zschaepe’nin telefon numarası yoktu. Polise nasıl vereyim?’ cevabı şaşkınlık oluşturdu.

Federal Meclis İkinci NSU Araştırma Komisyonu geçen haftaki oturumunda beş şahidi dinledi. Sekizi Türk, biri Yunan ve biri polis olmak üzere on kişiyi öldüren aşırı sağcı terör hücresi NSU’yu araştırmaya devam eden komisyon, NSU’nun hayatta kalan tek üyesi Beate Zschaepe’nin yaktığı iddia edilen evin yöneticisini, Zschaepe’nin komşusu ve binanın kapıcısını, olay yerini ilk inceleyen ve soruşturmayı başlatan üç polis yetkilisinin bilgisine başvurdu.

32 DEFA POLİSE KAYITLI TELEFONLARDAN ARANMIŞ

Zwickau’da “Dienelt“ takma soyadını kullanan Beate Zschaepe’nin evine kimlerin girip çıktığını, evde tam olarak kaç kişinin kaldığını tespit etmek isteyen komisyonun gündemindeki en önemli sorulardan birisi de Zschaepe’nin cep telefon numarasının polise nasıl geçtiğiydi. Çünkü yangından hemen sonra Zschaepe, 32 defa polise kayıtlı telefonlardan aranmıştı. Zwickau’daki evde Zschaepe’yi “Bayan Dienelt” olarak bildiğini söyleyen binanın kapıcısı, “Bayan Dienelt’in Zschaepe olduğunu olaylardan sonra öğrendim. Evde eşi ve erkek kardeşi ile birlikte kaldığını sanıyordum. Fakat diğer iki kişiyi çok görmüyordum. Şüphe uyandıracak bir şey fark etmedim. Arada bir kız kardeşi olduğunu söylediği birisi ziyaretine geliyordu” dedi.

4 Kasım 2011’de Zschaepe’nin evi yaktıktan hemen sonra polise kayıtlı telefonlardan 32 defa aranması olayında telefon numarasının kapıcıdan alındığı yönündeki tutanaklardaki bilginin sorulması üzerine Zschaepe’nin kapıcısı ve komşusu “Bende Zschaepe’nin yani Bayan Dienelt’in telefon numarası yoktu. Ben polise bir telefon numarası vermedim” cevabı sonrası Federal Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri şaşkınlığını gizleyemedi.

Zschaepe’nin telefon numarasının polise nasıl ulaştığı muamma olarak kalırken, cevabı bulunamadı.

Binanın kapıcısından sonra ifadesine başvurulan polis yetkilileri ise Zschaepe’nin telefonunun nasıl elde edildiğini, yangın sonrası hangi polis memurlarının aradığını ve aranması emrini kimin verdiğini bilmediklerini söyledi.

Zschaepe’nin oturduğu binanın sahibi olan şirketin yetkilisi ise evi Matthias Dienelt adında bir şahsın kiraladığını ve kendilerinden önceki şirketin iflas etmesi üzerine Zwickau’daki binayı yangın çıkmadan 2 ay önce devraldıklarını söyledi.

KİRAYI PEŞİN HAVALE ETMİŞLER

“Bizden önceki ev şirketine devamlı olarak kirayı peşin parayla havale etmişler. İki ay bize Lisa isimli bir bayanın banka hesabından ödeme yapıldı. Evin yandığı haberi sonrasında olay yerine gidip kiracıya bir şey olup olmadığına dair bilgi almak istedim. Fakat Matthias Dienelt diye birisi yokmuş. Şaşırdım kaldım.” dedi.

Yangın sonrası soruşturmayı başlatan polis yetkilisi ise verdiği ifadede ”Hala NSU olayını çözebilmiş değilim. Evin yakılması profesyonelce gerçekleştirilmiş. Muhakkak NSU üçlüsüne yardım edenler vardı.” şeklinde konuştu.

Zwickau Emniyet Müdürlüğü yetkilisi kendilerinin soruşturmayı kısa süreliğine yürüttüğünü sonrasında Federal Başsavcılığın soruşturmayı yürütmesiyle Federal Kriminal Dairesi’nin soruşturmayı devraldığını söyledi.

BAKMADAN GEÇME!