Plassnik: Türkiye'nin üyeliği şartları yerine getirmesine bağlı

Güncelleme Tarihi:

Plassnik: Türkiyenin üyeliği şartları yerine getirmesine bağlı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2005 20:34

Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Türkiye'nin AB üyeliğinin, şartları yerine getirmesine bağlı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Plassnik, Almanya'da özel bir televizyon kanalıyla yaptığı röportajda, Türkiye'nin AB üyeliğini isteyip istemediği şeklindeki bir soruya, “Bu soruyu şimdi cevaplamak mümkün değil. Türkiye şimdi müzakere masasında oturuyor. Türkiye'nin AB üyeliği, şartları yerine getirmesine bağlı” yanıtını verdi.

Avusturya'nın kendisini Türklere karşı Batı'nın koruyucusu olarak görüp görmediği şeklindeki bir soruyu da Plassnik, “Bunun AB'nin Hıristiyanlık temeline sahip olmasıyla ilgisi yok. Bizim ülkemizde de çok sayıda Türk kökenli vatandaşımız yaşıyor ve birlikte çok iyi şekilde yaşıyoruz” şeklinde yanıtladı.

Tarihin bu konuda önemli olup olmadığı şeklindeki bir soruya karşılık da Plassnik, “Biz 21. yüzyılda yaşıyoruz ve ortak geleceğimiz için çalışıyoruz. Geçmişte savaşlar yaşandı. Artık bu tarihi aşıp ortak bir gelecek için çaba harcamalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Genişleme için Türkiye'nin yanı sıra AB'nin de üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Plassnik, AB'nin genişleme yeteneği olup olmadığının bugüne kadar fazlaca araştırılmadığını kaydetti.

Plassnik, “Bugüne kadar Türkiye'nin şartlarıyla fazlaca ilgilendik, şimdi kendi şartlarımızla ilgilenme zamanı geldi. Bu Türkiye'nin de çıkarına olacaktır” dedi.

AB'nin genişlemesi konusunda üye ülkelerdeki vatandaşların da endişeleri olduğunu ifade eden Plassnik, Türkiye ile yapılacak üyelik müzakerelerinin ucunun da bu nedenle açık bırakılmasını talep ettiklerini söyledi.

Plassnik, Brüksel'de diğer 24 üye ülkenin dışişleri bakanlarıyla zorlu görüşmeler yaptığını kaydederek, “Hiçbir şeyi değiştirmek istemiyorlardı. Ben bazı şeylerin düzeltilebileceği konusunda direttim ve nitekim bunu sağladım. Sonuçta bir uzlaşmaya vardığımız için seviniyorum. Bizim için önemli olan da bu” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!