PKK’yla dağda görüşmek istemiş

Güncelleme Tarihi:

PKK’yla dağda görüşmek istemiş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2011 00:00

Wikileaks’in şu ana kadar yayınlanmayan belgelerine dayanarak haber yapan Alman Die Welt Gazetesi, Türk hükümetinin PKK ile gizli görüşme yaptığını iddia etti.

Bağdat’taki ABD’li diplomatın 13 Mart 2008’de yazdığı raporunda, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner’i PKK ile görüşmek amacıyla görevlendirdiği belirtiliyor.  WikiLeaks belgelerindeki bilgiler, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin, marttaki Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile yaptığı özel görüşmelerde konuşulanları, dönüşte ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker’a aktardıklarından elde edilmiş. Talabani,  büyükelçiye, “Erdoğan’a, Ankara’nın PKK’ya saldırı öncesinde MİT Müsteşarı Taner’i, PKK ile görüşmesi için göndermedeki zamanlamasının yanlış olduğunu ve bunun da Irak Kürt yönetimini zor durumda bıraktığını söyledim” diyor. Talabani, Ankara’nın 2007 aralık ayında Taner’i PKK ile görüşmek için görevlendirdiğini ve bundan kısa süre sonra Türk Ordusu’nun PKK’ya yönelik Irak topraklarında operasyon başlatmasının kendisini zor durumda bıraktığını anlatıyor.
Ordu baskısıyla operasyon
Talabani, Erdoğan’ın kendisine, MİT Müsteşarı ile PKK arasında gerçekleşen görüşmeden sonra ordunun baskısıyla operasyonun başlatıldığını söylediğini de aktarıyor. Talabani ayrıca MİT Müsteşarıyla özel olarak görüştüğünü, Taner’in PKK yönetimi ile dağlarda görüşmek istediğini, örgütün güvenlik nedeniyle bunu kabul etmeyeceğini söylediğini belirtiyor. Bunun üzerine Taner, PKK’nın Avrupa’daki liderleriyle görüşmeyi öneriyor. Belgelere göre Talabani, ABD Büyükelçisine, Erdoğan ve Gül’le yaptığı görüşmede PKK’ya af meselesinin de gündeme geldiğini söylüyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün PKK’ya aftan yana olduğunu kendisine söylediğini belirten Talabani, Başbakanın da bu düşünceye destek verdiğini kaydediyor.   
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!