Peres Azerbaycan ve Kazakistan'a gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Peres Azerbaycan ve Kazakistana gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2009 11:19

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere bugün Azerbaycan'a, ardından Kazakistan'a gidiyor.

İsrail Cumhurbaşkanlığının "tarihi" olarak nitelendirdiği ziyaretlerden Azerbaycan ziyaretinin, bu düzeyde yapılan ilk resmi ziyaret olduğuna işaret edildi.

Jerusalem Post gazetesi, Peres'in hareketinden önce Cumhurbaşkanlığının ziyaretlerin kamuoyuna açıklanmasına ambargo koyduğunu, zira Azerbaycan'da yasa dışı faaliyet gösteren bir aşırı dinci grubun ziyareti protesto ettiğini yazdı.

Verilen bilgiye göre, Peres'in heyetinde Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer, Ulusal Alt Yapı Bakanı Uzi Landau, Bilim, Kültür ve Spor Bakanı Daniel Herschkowitz ile Savunma Bakanlığı Müsteşarı Pinchas Buhris'in yanı sıra İsrail savunma sanayiinin üst yöneticileri ile önde gelen 60 firmanın genel müdürleri yer alacak.

Kazakistan'da da Peres'in Semavi ve Geleneksel Dinler Liderleri Kurultayının üçüncü toplantısına "onur konuğu" olarak katılması ve bir konuşma yapması bekleniyor. Peres, Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, diğer üst düzey Kazak yetkilileri ile de bir araya gelecek. Peres'in beraberindeki iş adamlarının da Astana'da ikili görüşmelerde bulunacakları ve bir işbirliği anlaşmasına imza atmalarının beklendiği belirtildi.

Azerbaycan'ın İsrail ile işbirliğinde öncelikli alanları tarım, su kaynaklarının yönetimi, sağlık alanında eğitim ve yüksek teknolojinin oluşturduğu, heyetteki üç bakanın kendi alanlarında anlaşmalar imzalayacakları kaydedildi.

Her iki ülkede de Peres'in Azeri ve Kazak yetkililerle temasların yanı sıra bu ülkelerdeki Yahudi cemaati üyeleriyle de bir araya geleceği, Kazakistan'da bir sinagogun açılışına katılacağı bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!