Pentagon’dan PYD’ye mühimmat ‘düzeltmesi’

Güncelleme Tarihi:

Pentagon’dan PYD’ye mühimmat ‘düzeltmesi’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2015 00:37

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook Suriye’nin kuzeyindeki muhaliflere yapılan askeri yardımının bir kısmının PKK bağlantılı PYD’ye gittiğini önce doğruladı ancak daha sonra sözlerini düzeltti. 

Haberin Devamı

ABD’nin geçen pazar Kuzey Suriye’de Kürtlerin kontrolündeki Haseke’ye havadan 110 paletle bıraktığı 50 tonluk silah ve cephanelik yardımının PKK uzantısı PYD ve onun silahlı kanadı YPG’ye de gittiği yönündeki iddiaları Pentagon dün yine resmi olarak reddetti. Ancak bu sırada Amerikan Savunma Bakanlığı’ndan konuyla ilgili çelişkili açıklamalar geldi.

TÜRKİYE'NİN TEPKİSİ SERT OLMUŞTU

Amerikan kuvvetlerinin bir C-17 kargo uçağıyla yaptığı yardımın ardından Türkiye olaya sert tepki göstermiş ve bu silahların PKK tarafından Türkiye’ye karşı da kullanılma riskine işaret ederek, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’i Bakanlığa davet etmişti. Hürriyet’e bilgi veren Pentagon yetkilileri de yapılan silah yardımlarının sadece güneyde Rakka’ya doğru ilerlemeye hazırlanan ve IŞİD’e karşı Kürt gruplarla yan yana çarpışan bölgedeki Suriyeli Arap gruplara ulaştırıldığını söylemişti.

Haberin Devamı

ÖNCE GİTTİ DEDİ SONRA GİTMEDİ 

Türk Hükümeti’nin açıklamaları dışında PYD Lideri Salih Müslim’in de ABD’nin kendilerine silah temin ettiği yönündeki beyanatının ardından konu dün Amerikan Savunma Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında yeniden gündeme geldi. Ve Sözcü Peter Cook, silahların kimlere ulaştırıldığı yönündeki soruya, "Benim anladığım, bunlar spesifik olarak Suriyeli Arap güçler içindi ve bu silahların bir kısmını alan diğer gruplar, muhalif gruplar da olabilir" dedi. Cook, bu grupların Kürtleri de içerip içermediği sorulduğunda ise açık biçimde “Evet. Anladığım öyle. Kürt kuvvetler de” diye cevap verdi. Fakat basın toplantısından sonra gazetecilere yollanan bir açıklamayla Cook sözlerini düzeltti ve "Pazar günü Suriye'nin kuzeyindeki hava yardımı, amaçlandığı gibi taramadan geçirilmiş Suriyeli Arap güçlere başarılı şekilde teslim edilmiştir. Şu aşamada bu malzemelerin diğer başka gruplarla paylaşıldığı yönünde elimizde hiçbir işaret yoktur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!