Pentagon Sözcüsü: Menbiç’teki tek muhatabımız Menbiç Askeri Konseyi

Güncelleme Tarihi:

Pentagon Sözcüsü: Menbiç’teki tek muhatabımız Menbiç Askeri Konseyi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2018 22:06

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan Zeytin Dalı operasyonuna ilişkin yeni açıklamalar geldi. Pazartesi günkü basın brifinginde Amerikalı ve Türk gazetecilerin gelişmelere ilişkin sorularını yanıtlayan Pentagon sözcülerinin Menbiç’te ABD öncülüğündeki koalisyonun ortağı olarak Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yerine Menbiç Askeri Konseyi’ni işaret etmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

Sözcü Adrian Rankine-Galloway, ‘Menbiç Askeri Konseyi’nin yüzde 60’ı Arap, yüzde 40’ı ise Kürt, Türkmen ve Hıristiyan. Biz Menbiç Askeri Konseyi ile çalışıyoruz. Onları şehri DEAŞ’tan kurtatan Suriye Demokratik Güçleri eğitti. Ama bugün yerel güçleri temsil eden Menbiç Askeri Konseyi’ dedi. ABD’nin yeni dönemde Ankara ile sürtüşmeleri engellemek adına Menbiç’te SDG’den daha kozmopolit bir yapı olarak sunmaya çalıştığı ‘Biz Menbiç Askeri Konseyi ile çalışıyoruz’ vurgusunu daha sık yapması muhtemel.

Basın brifinginde ABD'li ve Türk gazetecilerin gelişmelere ilişkin sorularını yanıtlayan Pentagon sözcülerinin Münbiç’te ABD öncülüğündeki koalisyonun ortağı olarak PYD/SDG yerine Münbiç Askeri Konseyi’ni işaret etmesi dikkat çekti.

İNTİHAR BOMBACISI PKK'LIYA İLİŞKİN SORU GEÇİŞTİRİLDİ
Başta Suriye'de SDG ismini kullanan terör örgütü PYD/PKK tarafından da övgüyle bahsedilen Avesta Habur adındaki PYD/PKK'lı kadın teröristin, Afrin’de intihar saldırısı düzenlediği iddialarına ilişkin sorunun Pentagon tarafından geçiştirilmesi dikkati çekti.

Haberin Devamı

AA muhabirinin söz konusu teröristin, bombalı saldırı düzenlemesine tepkilerinin ne olacağını sorması üzerine sözü Rankine-Galloway’a devreden Manning, Afrin operasyonunun "dikkatleri DEAŞ operasyonlarından çektiği" yönündeki iddiaları yineledi.

HEDEFİMİZ DEAŞ'I YENMEK"

Afrin’deki gelişmeler konusunda NATO üyesi Türkiye ile birlikte çalışmaya çalışıyoruz. Türkiye temaslarımız yakın bir çerçevede ve süreklilik içinde devam ediyor.

Pentagon Sözcüsü: Menbiç’teki tek muhatabımız Menbiç Askeri Konseyi
Afrin’deki Kürt gruplar DEAŞ ile mücadele küresel koalisyonunun bir parçası değil. Biz ABD olarak oradaki Kürt güçlerle çalışmıyoruz. Bizim hedefimiz sadece DEAŞ’ı yenmek. Bu çerçevedeki operasyonların büyük bölümü Orta Fırat Vadisi’nin güney bölümünde Ebu Kemal şehri yakınlarında devam ediyor. Bir kere daha vurgulamak isterim ki Afrin’de Türk askerleriyle karşı karşıya gelen Kürt güçlerinin küresel koalisyon ile herhangi bir bağı yok.

Haberin Devamı

Albay Robert Manning: Ancak bu durumun bize şunu gösterdiğini kabul etmek lazım; bu dikkatimizi dağıtan bir süreç. Orada olmamızın gerçek sebebi olan DEAŞ ile mücadeleye odaklanma kabiliyetimizi zayıflatan bir şey.

-Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Votel dün ABD’nin Türkiye’nin operasyon düzenlemeyi düşündüğünü söylediği Menbiç’ten çekilme planının olmadığını açıkladı. Menbiç’te ABD ile Türkiye’nin çatışmasından endişeli misiniz?

Albay Robert Manning: Elbette iki NATO müttefiki olarak çatışmanıın önlenmesi için önemli tedbirler alıyoruz. Türkiye bizim güçlerimizin nerede olduğunu biliyor. Müttefikimiz Türkiye ile yakın iletişim içindeyiz. Koalisyon olarak bizim Menbiç’teki tek muhatabımız bu şehrin DEAŞ’tan temizlenmesinin ardından yerel halktan kurulan Menbiç Askeri Konseyi.

 

Haberin Devamı

"AFRİN'DEKİ YPG'LİLERLE HİÇBİR İLGİMİZ YOK"
Konuya ilişkin açıklama yapan Binbaşı Galloway ise söz konusu iddialar konusunda elinde yeterince bilgi olmadığını söyledi.

Galloway şöyle devam etti:

"Afrin'de faaliyet gösteren Kürt gruplar DEAŞ ile mücadele koalisyonunun parçası değil. Oradaki Kürt gruplarla çalışmıyoruz. Oradaki tek odağımız ağırlıklı olarak Orta Fırat Vadisi'nin güneyine doğru DEAŞ'a karşı yürütülen operasyonlardır. Türk kuvvetleriyle çatışan oradaki Kürt grupların DEAŞ karşıtı koalisyon ile hiçbir ilgileri yok.”

Ancak Binbaşı Galloway, PYD/PKK militanlarının, Münbiç ve diğer ABD destekli bölgelerden Afrin'e geçtiği yönündeki bir soruya ise ellerinde bu geçişleri teyit edecek bilgi olmadığı yanıtını verdi.

Haberin Devamı

-Bütün YPG güçlerinin Fırat’ın doğusuna çekildiğini teyit edebiliyor musunuz? Menbiç’te YPG’li kalmadı mı?

Binbaşı Adrian Rankine Galloway: Spekülasyon yapmayız. Ama Menbiç’teki güçler Menbiç Askeri Konseyi’ne mensup. Bu yapı, Suriye’nin o bölgesinin çoklu etnik yapısını yansıtan bir temsiliyete sahip. Menbiç Askeri Konseyi’nin yüzde 60’ı Arap, yüzde 40’ı ise Kürt, Türkmen ve Hıristiyan. Biz Menbiç Askeri Konseyi ile çalışıyoruz. Onları şehri DEAŞ’tan kurtatan Suriye Demokratik Güçleri eğitti. Ama bugün yerel güçleri temsil eden Menbiç Askeri Konseyi.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!