Patrik duasıyla Ermeni oylaması

Güncelleme Tarihi:

Patrik duasıyla Ermeni oylaması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 02:39

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde dün yapılan Ermeni tasarısı oylaması, bu yıl ilk kez Tüm Ermenilerin Patriği II.Karekin’in duası ile açıldı. Buna rağmen, tasarı her zamankinden daha az bir farkla komiteden geçti. Tasarıya karşı çıkanların çoğu "Irak’ta Türkiye’nin desteğine ihtiyacımız var" tezini savundu. Ancak oylamada tasarı 27’ye 21 kabul edildi.

ERMENİ soykırımı iddialarını içeren karar tasarısı, Tüm Ermenilerin Patriği II.Karekin’in duası ile açılan ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde ilk kez bu kadar az bir farkla kabul edildi. Konuşmacılar arasında tasarıya karşı çıkanların çoğunun "Irak’ta Türkiye’nin desteğine ihtiyacımız var" tezini savunduğu şiddetli tartışmalar sonunda yapılan oylamada tasarı 27’ye 21 kabul edildi.

Oylamayı, Ermeni tasarısına karşı Türkiye’nin tezlerini anlatmak üzere Washington’da bulunan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış başkanlığındaki TBMM heyeti ile Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ve MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan izledi.

Tasarı ile ilgili görüşmelere Irak damgasını vurdu. Komite Başkanı Demokrat Parti California Milletvekili Tom Lantos, Amerikalı liderlerin bu olayların gerçekleştiğini tanımada birleştiğini, ancak "soykırım" tanımlamasının doğru olup olmadığı konusunda bölündüklerini kaydetti. Tom Lantos, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin önemli ölçüde Türkiye’den geçen lojistik desteğe dayandığını kaydetti ve "Hiçbirimiz bu lojistik destek hattının tehdit altına girdiğini veya aniden kesildiğini görmek istemez" diye konuştu. Lantos, komite üyelerinin zor bir tercihle karşı karşıya kaldıklarını savunarak, "Bu bir vicdan oylaması ve komite iradesini ortaya koyacak" dedi. Ancak, Tom Lantos’un beklentilerin tersine "evet" oyu verdiği görüldü.

KIZIM IRAK’TA: Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Ilena Ros-Lehtinen de "Bu çok önemli ve ağır bir mesele. Hepimiz bütün faktörleri gözden geçirmeliyiz. Tasarının geçmesinin sonuçlarını iyi hesaplamalıyız. Şu anda savaşın tam ortasındayız. Bu nedenle ben tasarıya karşıyım. Bizim Irak’taki kapasitemize zarar verecek. Benim kızım da şu anda Irak’ta hizmet veriyor" dedi. Ros-Lehtinen, tasarının daha önce en kuvvetli destekçileri arasında yer alıyordu.

POLİTİK DUA: ABD Temsilciler Meclisi’nde her sabah düzenlenen ve siyasi içerikli olmamasına özen gösterilen sabah duasını Ermenistan Patriği II. Karekin yaptı ve Türkiye karşıtı tasarıyı savundu. Siyasi gözlemciler, Patrik Karekin’in açılış duasıyla 106 sayılı karar tasarının ele alınmasının aynı güne rastlamasının "anlamlı" olduğunu ifade ettiler. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin sözcüsü Nadeam Elshami daha sonra yaptığı açıklamada, Patrik’in ziyaretiyle, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının Dış İlişkiler Komitesinde görüşülmesinin aynı güne gelmesinin "tesadüf" olduğunu öne sürdü. Sözcü, Cumhuriyetçi temsilci Joe Knollenberg’in, Karekin II’den, bu duayı 1 yıl önce talep ettiğini, Temsilciler Meclisi vaizinin de patriğin programını önceden düzenlediğini ve vaizin, Dış İlişkiler Komitesi’nin bugünkü programından haberdar olmadığını belirtti.

Kasım CİNDEMİR

WASHINGTON
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!