Pasok Kongresi'nde Apo kavgası

Güncelleme Tarihi:

Pasok Kongresinde Apo kavgası
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Pasok Kongresi, Öcalan fiyaskosunun gölgesinde dün tarihi bir toplantı yaptı ve Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ilk kez Yunanistan'da ‘‘devlet içindeki devlete’’ meydan okudu. Bir buçuk saat süren konuşmasında son derece heyecanlı ve sinirli görünen Yunan Başbakanı, PKK ve Öcalan'ın adını ağzına almadı ama, Öcalan fiyaskosunu ima ederek, ‘‘devlet içinde devlet’’ oluşturanların Yunanistan'ı zor duruma soktuklarını söyledi. Simitis, ‘‘Kimse bana vatansereverlik taslamasın. Yunanistan'ı zor duruma sokanlar ağır sorumluluk altındadır. Bunlar devlet içinde devlettir. Bunlara karşı gereken tedbirleri alacağız’’ diye konuştu.

Son krizden söz ederken sinirlenip bağırmaya başlayan Simitis, Öcalan'ı Yunanistan'a getirenlerin Pasok'ta da yeri olmadığını bildirdi. Böylece, Simitis açıkça söylemese de Öcalan'la yakın ilişki içinde olan Pasok milletvekillerini istifaya çağırdı.

Simitis Türkiye'yle ilişkiler konusunda ise şöyle konuştu:

‘‘Türkiye'de bir kesim Yunanistan'la gerginliği tırmandırarak iç sorunlarını ihraç etmeye uğraşıyorlar. Türkiye'de bir kesim Yunanistan'la sıcak çatışma yaratma peşinde. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Ama herhalukárda gerginliği tırmandırmak isterlerse karşılarında sadece kararlı bir Yunanistan değil kararlı bir AB de bulacaktır.’’

Öcalan yanlıları da Simitis'e karşı kampanyaya başladı. Pasok'un 4 yıldır Kürt politikasını yürüten Pasok milletvekili Mihalis Haralambidis, Öcalan‘ın iki Türk bayrağının önünde gözleri ve elleri bağlı fotoğrafının üzerinde ‘‘Bizim kürt politikamız bu değil’’ diye yazan bir poster bastırıp dağıttı. Kongre’nin ilk gününe gelmeyen Haralambidis'in sert bir konuşma yapıp partiden istifa edeceği söyleniyor.

Simitis'in 3 gün sürecek Kongre'de yeniden seçilecek olan 180 kişilik merkez komitede de temizlik yapmayı planladığı, Öcalan'ı Yunanistan‘a getirmek için uğraşan bazı milletvekillerini saf dışı bırakacağı vurgulanıyor. Kongre delegelerine hakim olan ve tek aday olarak kongreye giren Simitis’in yeniden genel başkan seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Nur BATUR / ATİNA



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!