Partisi başbakanı devirdi

Güncelleme Tarihi:

Partisi başbakanı devirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2010 00:00

Avustralya Başbakanı ve iktidardaki İşçi Partisi lideri Kevin Rudd, halk desteği düştü diye partisinin şok darbesiyle koltuğunu kaybetti. Yerine Başbakan Yardımcısı Julia Gillard seçildi. Gillard, Avustralya’nın ilk kadın başbakanı oldu.

İŞÇİ Partisi’nin 112 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gillard (48), ekim ayındaki seçimlere kadar parti başkanlığının yanısıra başbakanlığı da üstlendi.

Ayağının tozuyla ilk açıklamasını yapan Gillard, madencilik sektörüne uygulanan vergileri hafifleteceğini ve karbon salınımı tasarısını yeniden hayata geçireceği ve erken seçim vaadinde bulundu. Basın toplantısı düzenleyen Gillard, “Partililerden, lider değişimi yapmalarını talep ettim. Çünkü iyi bir hükümetin artık yönünü kaybettiğine inandım” diye konuştu.

Madencileri kızdırmıştı

2007 yılındaki seçimlerden parlak bir zaferle çıkarak partisini iktidara taşıyan Başbakan Kevin Rudd’un ülke siyasi arenasındaki bu şok devrilişi, son aylarda attığı yanlış siyasi adımlara ve madencilik sektörüyle giriştiği vergi savaşına bağlanıyor.

Dünyanın en büyük kömür ihracatçısı ülke olan Avustralya’da Rudd hükümeti, bu sektöre yüzde 40 vergi uygulama kararını yürürlüğe koymuş ve bu adım, ülke çapında büyük tepkilere neden olmuştu. Güçlü madencilik şirketleri, vergilerin düşürülmesi için TV’lerde kampanya başlatmıştı.

Gözüyaşlı konuşma

Dramatik bir veda konuşması yapan Rudd, “Tamamen herşeyimi verdim. Avustralya halkı tarafından, tüm Avustralyalılara adaleti geri getirmek için başbakan seçildim. İş yapmak için İşçi Partisi’ndeki hizipçi liderler tarafından seçilmedim. Ama onlar bana karşı iş yapmaya çalıştılar. Bu da ayrı bir konu” derken gözyaşlarını zor zaptetti. Rudd’un, daha sonra personele vedası sırasında gözyaşlarına boğulduğu belirtiliyor.

Kuaförüyle birlikte

Avustralya’nın ilk kadın Başbakanı olan Julia Gillard, 48 yaşında ve bekar. Partisini Kevin Rudd’un görevden alınmasına ikna eden Gillard, popüler bir siyasetçi. Bu nedenle Ekim ayındaki seçimlerde partisine yeniden iktidar olma şansı kazandırdığı söyleniyor. Ailesi 4 yaşındayken Galler’den göçmüş. Bir polis ile demiryolu çalışanının kızı olan, hukuk eğitimi aldıktan sonra sendika avukatlığı yapan Gillard, saçlarını yaptırırken tanıştığı kuaför salonu işletmecisi Tim Mathieson ile dört yıldır birlikte.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!