Paris'te Suriye’siz IŞİD bildirgesi

Güncelleme Tarihi:

Pariste Suriye’siz IŞİD bildirgesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2014 01:23

Paris’te dün düzenlenen IŞİD konulu konferanstan, örgüte karşı ‘her türlü yöntemle mücadele’ kararı çıktı. Rusya’nın ağırlığını koymasıyla sonuç bildirisinde Suriye’nin adı geçmedi. Türkiye ise Cidde’deki tavrını Paris’te de korudu.

Haberin Devamı

FRANSA’nın öncülüğünde Paris’te toplanan ‘Irak Barış ve Güvenlik Konferansı’nda, terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) “Irak’ta vurulması” kararlaştırılırken, sonuç bildirgesinde Suriye’nin adı telaffuz edilmedi. Cidde’nin ardından Irak konusunda düzenlenen ikinci toplantı olan konferansta Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. Bölge aktörlerinden konferansa katılmayan en önemli ülke İran oldu.
29 ülkenin temsil edildiği konferansta Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, IŞİD için Arapça karşılığı olan ‘Daiş’ tanımını kullanarak, “Daiş tehdidi küresel, dolayısıyla yanıt da küresel olmalı” dedi.

SURİYE DÂHİL EDİLMEDİ

Rusya’nın bir haftadır süren tavrı dünkü toplantıda da ağırlık kazandı. Konferansın Irak gündemiyle toplanması nedeniyle sonuç bildirgesinde yalnızca ‘Irak’a müdahale’ ifadesi kullanıldı. Fransa ve Irak’ın ortak bildirisinde “Daiş’in bölgeden çıkarılması için her türlü yöntemin kullanılması gerektiği” vurgulandı. ABD Başkanı Barack Obama, Irak’tan sonra Suriye’de de IŞİD’in hedef alınabileceğini söylemiş ancak Moskova ve Şam yönetimlerinden itiraz gelmişti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE TAVRINI KORUDU

Türkiye Cidde’deki tavrını Paris’te de sürdürdü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kapalı toplantıda, “IŞİD’i sadece Irak’la sınırlandırmamak gerekli. Suriye’de de var. Her iki ülkedeki durum beraber ele alınmalı. Esad rejimi gitmeli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!