Paris’e gittik, Türkiye’ye de gitmeliydik

Güncelleme Tarihi:

Paris’e gittik, Türkiye’ye de gitmeliydik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2016 13:46

Türkiye kökenli SPD’li milletvekili ve politikacılarla bir araya gelen SPD lideri Gabriel, Türkiye konusunda hata ettiklerini söyledi. Gabriel, “Darbe girişiminin hemen ardından Türkiye’yi ziyaret edip, dayanışma göstermemiz gerekirdi” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Federal Meclis’in, Osmanlı devletinde yaşanan 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak kabul etmesinden sonra iki ülkenin gerilen ilişkileri, bu ülkede yaşayan Türkiye kökenlileri siyasi partilerden uzaklaştırdı. Bu soğukluğu hisseden hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD), Türkiye kökenli SPD’li milletvekilleri ve politikacılarla mecliste bir araya gelerek, “Türkiye’yi eleştirirken, Türk toplumunu yaralamamak için nelere dikkat etmek gerekir” sorusunu tartıştı. Toplantı basına kapalı yapıldı. Katılımcılardan alınan bilgiye göre, SPD lideri Sigmar Gabriel, Türkiye politikasında bazı yanlışlar yaptıkları özeleştirisinde bulundu. Gabriel, “Paris terör saldırısının ardından nasıl Fransa’yı ziyaret ettiysek, darbe girişiminin önlenmesiyle Türkiye’yi de hemen ziyaret edip dayanışma göstermeliydik. Burada hata yaptık” dedi.

Haberin Devamı

FASILLAR AÇILMALI

Toplantıda Türkiye kökenli SPD’li politikacıların büyük çoğunluğu, Ermeni tasarısının Meclis’e gelmesi ve onaylanmasını yanlış bulduklarını dile getirdi. Katılımcıların çoğunluğu, “Bu tartışılabilir ama Meclis’in buna karar vermesi yanlıştı” görüşünü savundu. Bununla birlikte tasarıyı savunanlar da oldu.
Gabriel ve SPD Grup Başkanı Oppermann, ‘İsrail hükümetini eleştirmeleri, antisemitizm anlamına gelmiyorsa, Türk hükümetini eleştirmenin de Türkiye karşıtlığı olmadığını’ ifade etti.
Katılımcılar AB ile müzakerelerde hukuk devleti, ifade özgürlüğü gibi 23 ve 24’üncü fasılların halen açılmamış olmasını eleştirdi ve bu fasılların bir an önce açılmasını önerdi. Oppermann da, bu fasılların açılmamış olmasının yanlış olduğu yönünde görüş belirtti.
SPD’nin toplantısında Almanya’daki Gülen hareketi de gündeme geldi. Katılımcılar SPD’yi, Almanya’daki Gülencilere mesafeli ve eleştirel durmaya çağırdı.
Katılımcılar SPD’de Türk toplumu içinde son zamanda gönül kırgınlığına karşı bir duyarlılık oluştuğunu gördüklerini, bu toplantının son toplantı olmayacağını vurguladı.

KILIÇDAROĞLU’NA ÖVGÜ VE ELEŞTİRİ

SPD lideri Gabriel ve Grup Başkanı Oppermann, Türkiye’de CHP ile Deniz Baykal döneminde iyi ilişki kuramadıklarını, ancak Kılıçdaroğlu ile bu ilişkileri geliştirdiklerini anlattı. Kılıçdaroğlu’nu gerçek bir sosyal demokrat çizgide gören SPD lideri Gabriel, ancak Yenikapı mitingine katılmasını doğru bulmadığını söyledi.

Haberin Devamı

SOYKIRIM TASARISI YANLIŞTI

Bu arada Hürriyet’e konuşan SPD’li AP milletvekili İsmail Ertuğ, Alman Meclisi’nin soykırım kararının yanlış olduğunu söyledi. Ertuğ, “Geçen yıl Avrupa Parlamentosu’nda da aynı taslak gündeme geldi. SPD içinde tek hayır oyu kullanan bendim. Burada aynı konu gündeme gelince, Türk asıllı insanlar tepki gösterdi. Siyasetçilerin tarihe karışmamaları gerekir. Bence olmaması gerekirdi” dedi.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!