Paris’te el ele

Güncelleme Tarihi:

Paris’te el ele
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2015 01:52

Hiciv dergisi Charlie Hebdo’ya terör saldırısında ölen 12 kişiyi anmak ve dayanışma gösterisinde bulunmak amacıyla Paris, bugün sokağa iniyor.

Haberin Devamı

Bir milyondan fazla kişinin beklendiği Paris sokakları, aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nda olacağı Avrupa ve bazı İslam ülkelerinin liderlerini de ağırlayacak. Eylem, teröre karşı sadece Fransa’nın değil, İslam ve Hıristiyan dünyasının dayanışmasını yansıtacak. Teröre karşı gövde gösterisine dönüşmesi beklenen yürüyüşe Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın yanı sıra şu isimler katılacak:

YÜZ BİNLER PARİS'TE CHARLİE HEBDO KURBANLARI İÇİN SOKAKTA / FOTO GALERİ



Paris’te el ele

NİJERYA’DAN MALİ’YE

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, Belçika Başbakanı Charles Michel, Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, Polonya Başbakanı Ewa Kopacz, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, Norveç Başbakanı Erna Solberg, İsviçre Cumhurbaşkanı Simonetta Sommaruga, Nijerya Devlet Başkanı Mahamadou Issoufou, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Kosova Cumhurbaşbakanı Atifete Jahjaga, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, AB Yüksek Temsilcisi Federica Morgherini, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg.

Paris’te el ele

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU’NA FRANSA’DAN DAVET

Başbakan Ahmet Davutoğlu da bugün Paris’te yapılacak yürüyüşe katılacak isimlerden. Davutoğlu’nun, Fransa’nın daveti üzerine bu yürüyüşe katılacağını açıklayan Başbakanlık kaynakları, saldırının başından beri Türkiye’nin Fransa hükümeti ile yakın işbirliği içinde olduğunu ve her türlü desteğin verileceğini ilettiğini kaydederek “Terörün en çok zarar verdiği ülkelerden biri olan Türkiye’nin, bu zor gününde Fransa’nın yanında olduğunu göstermesi bakımından da Davutoğlu’nun yürüyüşe katılması önem arz ediyor” dediler. Başbakanlık Başdanışmanı Etyen Mahçupyan da Davutoğlu’nun katılımına ilişkin “Çok doğal, olması gereken bir tepki. Bu kararın gerekçesi de çok evrensel bir gerekçe. Açıklamaya muhtaç bir şey de değil. Sonuçta birlikte yaşayacağımız bir dünyanın eşiğindeyiz. Dolayısıyla bu tür kültürleri karşı karşıya getirme ihtimali olan olaylara özellikle sorumlulukla yaklaşmak lazım. Bence Türkiye çok önemli bir jest yapmış olacak.”

Haberin Devamı

TSİ 16.00'DA BAŞLAYACAK

Yürüyüşün yerel saatle 14.00'da (TSİ 16.00) başlaması planlanıyor.

Yüksek güvenlik, 3 ayrı güzergâh

Paris’te el ele

YÜRÜYÜŞLE ilgili bir açıklama yapan Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, “Bu yürüyüşün saygı ve güvenlik içinde geçmesi için her türlü önlem alındı” dedi. Cazeneuve, Charlie Hebdo saldırısının ardından devreye sokulan güvenlik önlemlerinin ve unsurlarının yürüyüş için de devrede olacağını söyledi. Olay sonrasında Paris’teki güvenlik unsurlarına ek olarak 800 asker takviyesi yapılmıştı. Bu sayıya 500 asker daha eklendi. Fransa, terörle mücadele programı ‘Vigipirate’ı da en yüksek düzeyde tutmayı sürdürecek. Charlie Hebdo’ya yönelik saldırının ardından spontane destek eylemlerine sahne olan Place de le Republique’te (Cumhuriyet Meydanı) başlayacak olan yürüyüşe katılımın rekor düzeyde olması beklendiğinden eylem için tek yerine en az iki güzergâh izlenmesi fikri benimsendi. Place De La Nation’da (Ulus Meydanı) sona ermesi öngörülen yürüyüş için üçüncü bir güzergâhın da devreye sokulması gündemde.

Haberin Devamı

Yüz binler yürüdü

Paris’te el ele

PARİS’te Charlie Hebdo kurbanları anmak için bugün yapılacak büyük yürüyüş öncesi ülkenin diğer kentlerinde gösteriler yapıldı. Ülke çapında 200 binden fazla kişi, terörü lanetlemek için yürüdü. Güneydeki Toulon kentinde dün yapılan RC Toulon-Racing Metro ragbi maçında ise oyuncular, üzerinde ‘Hepimiz Charlie’yiz’ yazılı tişörtlerle sahaya çıktı. Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde sağanak yağmura rağmen toplanan sivil toplum örgütleri ellerinde Charlie Hebdo dergisinde yayımlanan karikatürleri taşıdı. Eyleme katılan Gazeteci-Yazar Cengiz Aktar, “Bunlar silahsız sivilleri öldüren namertlerdir” dedi. Eyleme CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı. İngiltere’nin Bristol, Danimarka’nın Kopenhag, Güney Afrika’nın Johannesburg kentlerinde de dün dayanışma eylemleri yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!