Paris’in göbeğinde çiftlik kurdular

Güncelleme Tarihi:

Paris’in göbeğinde çiftlik kurdular
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2010 00:00

Altı futbol sahası büyüklüğünde bir alanda ekim yapan ve çiftlik hayvanlarını sergileyen Franszı çiftçileri, doğayı artık ineği bile hayvanat bahçesinde gören Parislilerin ayağına getirdiler.

Pazar gecesi bin kadar çiftçi, 3 hektarlık alanda Fransız tarımının yüzde 80’ini sergileyen dev bir tarla meydana getirdiler. Paris’in göbeğinde düzenlenen etkinlik dolayısıyla Champs Elysees Bulvarı trafiğe kapandı. Paris Belediyesi’nin desteklediği etkinliğin açılışını Tarım Bakanı Bruno Le Maire yaptı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve eşi Carla Bruni de dün öğle saatlerinde başkentteki etkinliği ziyaret etti. “Başkent doğa” adı verilen etkinlik, ünlü tasarımcı Gad Weil tarafından tasarlandı, 55 bin çiftçi tasarıma katkıda bulundu. Alplerin lavantasından, kiraza, inekten keçiye pekçok tür, başkentin göbeğine taşındı. Etkinliğe 2 milyon Parisli’nin gelmesi bekleniyor.
Çiftçi eylemleri
Etkinliğin peyzaj mimarı Gad Weil ile fikir babası olan Fransız Genç Çiftçiler Federasyonu’nun Başkanı William Villeneuve, ‘Yurttaşlarla bir bağ kurmak, çiftçiliğin şehirlerdeki insanların bile günlük yaşamındaki önemini sergilemek, böylece sorunlarımıza da dikkat çekmek istedik’ dedi. Genç çiftçiler daha önce de Elysee Sarayı’nın önünde saman balyaları yakarak Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin tarım politikalarını protesto etmişlerdi. 2009 yılında çiftçilerin ortala yıllık geliri yüzde 34 oranında gerileyerek 14.600 Euro’ya düştü. Fiyatları artan tarım girdileri, kriz nedeniyle tarım ürünlerinin fiyatlarının düşmesi ve alımın azalması, üstelik Sarkozy hükümetinin çevreyle uyumlu tarım reformu ile gelmesi beklenen ek yük çiftçileri endişelendiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!