Paris cinayetleri ağır ceza yolunda

Güncelleme Tarihi:

Paris cinayetleri ağır ceza yolunda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2015 21:15

PARİS Savcılığı, 9 Ocak 2013’te Kürt Enformasyon Merkezi’nde PKK bağlantılı Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın öldürülmesiyle ilgili olarak Fransız yargısı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti.

Haberin Devamı

Terörle mücadele yargıçlarının Paris Savcılığı’nın bu talebini kabul etmesi halinde soruşturma süreci mayıs ayında tamamlanan suikastla bağlantılı olarak yakalanan tek isim olan ve halen Fresnes Cezaevi’nde tutukluluk hali süren Ömer Güney’in Paris Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanması gündeme gelecek.

‘MİT PARMAĞI’ İDDİASI

Olayla ilgili olarak tutuklu bulunan tek kişi Güney olsa da savcılar, tam olarak kanıtlayacak somut veriye rastlamamakla birlikte dosya da istihbarat bağlantısı üzerinde özel olarak duruyor. Olayda Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) parmağı olduğuna yönelik kanaatler dosyaya yansıtılırken bu unsur üzerinde özellikle suikasta teşvik ve suikastın hazırlanması aşamalarıyla bağlantılı olarak duruluyor. Dosyaya yakın kaynaklara göre, Paris Savcılığı’nın 9 Temmuz tarihli iddianamesinde Güney’in terör bağlantılı cinayet suçlamasıyla yargılanması talep ediliyor. Güney’in casusluk faaliyeti içinde olduğu, Türkiye’de bulunan kişilerle çok sayıda gizli temasta bulunduğu ve 2014 mayısında engellenen Fransa’daki cezaevinden kaçış planına bir MİT mensubunun dahil olmasının öngörüldüğü dosyaya yansıtılan bilgiler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Bununla birlikte soruşturma, MİT mensuplarının olaylara resmi şekilde ve örgüt hiyerarşisinin oluru doğrultusunda mı yoksa hiyerarşiye rağmen kendi inisiyatifleriyle ve Ankara ile PKK arasında yürütülen barış sürecine zarar vermek amacıyla mı katıldığını kanıtlayacak bulguya ulaşılmasını sağlamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!