Param yetse 250 bin kişi ölürdü

Güncelleme Tarihi:

Param yetse 250 bin kişi ölürdü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

1993 yılında New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen altı kişinin öldüğü saldırının mimarı sayılan Pakistanlı terörist Ramzi Ahmed Yusuf ‘Eğer daha fazla param olsaydı, daha çok hidrojen alır, binanın tamamını yerle bir edecek, 250 bin kişiyi öldürebilecek kapasitede etkili bir bomba yapabilirdim’ dedi.

Pakistan'da yakalandıktan sonra 1995 yılında ABD'ye iade edilen Ramzi Ahmet Yusuf'un yargılanmasına Manhattan Federal Bölge Mahkemesi'nde başlandı. Mahkemede, Yusuf'u Pakistan'dan teslim alarak ABD'ye getiren FBI dedektifi Brian G. Parr, yolculuk sırasında teröristin bulunduğu itirafları anlattı. Parr'a göre teröristin itirafı şöyle:

‘Eylem ABD ve İsrail’e karşıydı. Ama İsrail'deki hedefleri vurmak güç olduğu için New York'u seçtik. 110 katlı ikiz kulelerden birini yok etmek istiyorduk. İkinci Dünya Savaşı'nda ABD Hiroşima ve Nagasaki'de atom bombasıyla 250 bin sivil insanı katletti. Biz de onlara aynı şeyi yapıp Amerikalılara savaştaymış gibi acı çektirmeyi düşündük.

Saldırıda zehirli gaz bombaları kullanmayı düşündük ama parasızlık yüzünden bunu gerçekleştiremedik. Patlayıcı maddeler ve diğer masraflar için akraba ve dostlardan para aldık. Özel tahta sandığa koyduğumuz bombanın saatini kurduktan sonra kiralık minibüsle garaj dışına çıkmaya çalışırken trafiğe takıldık. Az kalsın filmlerdeki gibi kendi bombamızla havaya uçacaktık. Patlama sonrasındaki ilk haberlerde sadece bir kişinin öldüğünü duyunca ‘hayal kırıklığı’na uğradım'

Mısırlı Kör İmam'ın müridi Ahmed Yusuf, saldırı sonrasında gruptaki yardımcılarına ilk uçakla New York'u terketme emrini veriyor. Ancak teröristlerden Muhammed A.Salameh'in eylem için kiraladıkları minibüs için ödenen 400 dolar depoziti almaya gitmesi üzerine teröristler bir bir yakayı ele veriyor. Ahmed Yusuf, yardımcısının bu tutumunu tek kelimeyle ifade ediyor, ‘aptallık’. İlk duruşmaya yoğun güvenlik kordonu içinde getirilen Ahmed Yusuf, Amerikalı dedektifin açıklamalarını itiraz etmeden dinledi.

26 Şubat 1993 tarihinde düzenlenen saldırıda 6 kişi ölmüş, yaklaşık bin kişi yaralanmış ve toplam 40 bin kişinin çalıştığı binalarda 400 milyon dolarlık maddi hasar meydana gelmişti. Yusuf'la birlikte saldırıyı yapan diğer 4 kişi ise 240'ar yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Başına 2 milyon dolar ödül konmasının ardından Ahmed Yusuf, bir ihbar üzerine Pakistan'da ele geçirilmiş ve ABD'ye iade edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!