Papandreu: Türk televizyonunda konuşmak istiyorum

Güncelleme Tarihi:

Papandreu: Türk televizyonunda konuşmak istiyorum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bölücü Abdullah Öcalan'ı Kenya Büyükelçiliği'nde saklayan Yunanistan'ın yeni Dışişleri Bakanı Georgios Papandreu, ülkesinin bu konuda hatalı olduğunu itiraf etti ve Türk halkına seslenmek istediğini söyledi.

Öcalan'ın 15 Şubat akşamı Kenya'da yakalanması ve bir gün sonra Türkiye'ye getirilmesinden sonra Yunanistan'da ‘siyasi deprem’ yaşanırken, üç bakan istifa etti, Ankara- Atina ilişkileri gerginleşti. İstifa eden Dışişleri Bakanı Pangalos'un yerine atanan PASOK'un eski lideri Andreas Papandreu'nun oğlu 46 yaşındaki Georgios Papandreu, iki ülke ilişkilerini düzeltmek için Ankara'yı ziyaret edebileceğini bildirirken, iç politikadaki nedenlerle bunu yapamadı. Papandreu, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği demeçte, gerginliğin geçici olduğunu umut ettiğini, soğukkanlı davranmak gerektiğini söyledi. Papandreu, Türk TV kanallarından Türkiye kamuoyuna seslenme fırsatı bulduğu takdirde, Atina'nın pozisyonunu anlatabileceğini ve Yunanistan'a yöneltilen haksız ve dayanaksız olduğunu savunduğu suçlamalara yanıt getirebileceğini bildirdi.

KAMUOYU AYRI HÜKÜMET AYRI

Almanya'nın saygın haftalık haber dergilerinden Der Spiegel'in son sayısında da görüşlerini açıklayan Papandreu, Abdullah Öcalan'a karşı kamuoyunda duygusal yaklaşıma arşın, hükümetinin farklı politika izlediğini öne sürdü. Georgios Papandreu, Yunanistan'ın PKK'yı yasal örgüt olarak görmediği gibi, her türlü terörizmi reddettiğini de belirtti.

LAVRİON'A RET

Yunan hükümetinin PKK'ya silah ve lojistik destek verdiği yolundaki haberler hatırlatılınca da Papandreu, ‘‘Böyle bir şeyi saptasak, suçluları mahkeme önüne çıkarırdık. Lavrion'da PKK'lıların eğitildiği öne sürülen kampla ilgili haberler de doğru değil. Lavrion, BM Mülteciler Komiserliği ile birlikte çalıştırılan normal bir mülteci kampıdır’’ dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu, Türkiye'nin yaşadığı Kürt sorunu konusunda sorumluluğu Yunanistan'a yüklemek istediğini ileri sürdü. Papandreu, Öcalan'ın bir süre Yunanistan'da kalması ve Nairobi'ye gönderilmesi konusunun gizli bir operasyon olduğunu, bundan herkesin haberdar olması gerekmediğini öne sürdü. Papandreu, Der Spiegel'e o dönemde Abdullah Öcalan'ı Türkiye'ye teslim etmeleri veya ülkesinde sığınma hakkı verilmesinin söz konusu olmadığını ancak, bulunan çözüm yolunun da yanlış olduğunu itiraf etti.

Sıcak savaş beklemiyor

Georgios Papandreu, Türkiye ile savaş olasılığı konusundaki bir soru yöneltilince, Ankara'da Yunanistan'a karşı sürüp giden olumsuz siyasi havadan memnun olmadıklarını ancak, ‘‘sıcak savaş’’ beklemediklerini vurguladı. Seçimin, Türkiye'ye istikrar getirmesini dileyen Papandreu, İslami güçlerin de yer alacağı demokratik, çoğulcu Türkiye arzu ettiklerini ve sakin politikalar uygulanmasını beklediklerini vurguladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!