Papandreu BM'de Kıbrıs'ı konuştu

Güncelleme Tarihi:

Papandreu BMde Kıbrısı konuştu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 10:01

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, "Kıbrıs'ta iki toplumun dışarıdan müdahale ve takvim baskısı olmadan BM parametreleri ve AB müktesabatı temelinde soruna çözüm bulmaları gerektiğini" belirtti.

Papandreu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Genel Sekreterle "mükemmel ve son derece yapıcı" bir görüşme yaptıklarını, görüşmede BM Binyıl Kalkınma Hedefleri, G20 zirvesi kapsamında finansal denetim, yeşil ekonomi gibi konuları ele aldıklarını söyledi. Papandreu bu kapsamda küresel alanda mali işlemler için vergi fikrini gündeme getirdiğini, bu verginin yeşil ekonominin gelişmesinde önemli bir fayda sağlayabileceğini belirtti.

Genel Sekreterle Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını bildiren Papandreu, "Bu çözümün Kıbrıslılar'ın çözümü olması gerekir, yani iki toplum, dışarıdan müdahale ve takvim baskısı olmaksızın BM parametreleri ve AB müktesabatı temelinde bir çözüm bulmalıdır, çünkü Güney Kıbrıs, AB'nin üyesidir" dedi.

Genel Sekreter Ban ile Makedonya ile aralarında devam eden isim sorunu da görüştüklerini söyleyen Papandreu, süreci yapıcı bir şekilde ileriye götürmek için uğraştıklarını anlattı. Sorunun ne zaman çözüleceğine yönelik bir soru üzerine Papandreu, Yunanistan'ın Batı Balkan ülkelerinin 2014'te AB'ye girmelerini önerdiğini, 2014 yılının 1. Dünya Savaşının başlamasından 100 yıl sonra Balkanlar'a barış gelmesi anlamında sembolik bir yıl olacağını ifade etti. AB'nin bu anlamda bir barış girişimi olduğunu ve Balkan ülkelerini AB ailesi içinde toplayabileceğini kaydeden Papandreu, iki ülkenin aralarındaki isim sorununu çözüp AB ve NATO'da birlikte çalışmalarını sabırsızlıkla beklediğini vurguladı.

KIBRIS'TA TAKVİM KONUSU

Papandreu, Rum yönetiminin BM tarafından kendilerine müzakerelerle ilgili olarak zaman kısıtlaması getirdiğine yönelik şikayette bulundukları yönündeki haberlerle ilgili görüşünün sorulması üzerine, "Öncelikle biz Genel Sekreterle zaman kısıtlaması konusunu konuşmadık, ikinci olarak bir çözüm bulmamız gerek, tabii çabuk olması daha iyi olur, ancak bu sürece mekanik takvimler getirmek çoğunlukla çözüm bulmamıza yardımcı olmaz. O yüzden yapmamız gereken bu fırsatı kullanarak çözüme odaklanmak" dedi.

Papandreu, Genel Sekreterle Kıbrıs konusundaki görüşmesini gazetecilere aktarırken iki toplumdan sözettiğini, "iki bölge" kriterini unutup unutmadığının sorulması üzerine ise gülümseyerek "Evet, iki toplumlu, iki bölgeli" dedi.

GÜNEYDOĞU AVRUPA ÜLKELERİ ZİRVESİ

Türkiye'de katılacağı toplantı ve Türkiye ile işbirliği konularına yönelik bir soru üzerine, İstanbul'da çarşamba günü düzenlenecek Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci (SEECP) toplantısına katılacağını belirten Papandreu, şöyle konuştu: "Bu bizim bölgemize, işbirliğinin gerekli olduğu mesajı olacaktır. Ben bu kapsamda iki ülke arasındaki yakın işbirliğinin gerekliliğini vurgulayacağım, bunun Türk halkının da isteği olduğuna inanıyorum. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iki ülke arasındaki zor konuların çözümünde hamle yapılmasından yana olduğundan eminim. Birlikte yapabileceğimiz çok şey var. Başbakan Erdoğan'ın Atina'ya yaptığı son ziyarette 22 anlaşma imzaladık. Bu Kıbrıs'a yardım olsun, kıta sahanlığı olsun bu tür zor konuların çözümünde ilerleme yapabilme kapasitemiz olduğunu gösteriyor. Bu sorunları çözebiliriz."

Papandreu'ya İstanbul ziyaretinde, Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Druças da refakat edecek. Druças sorular üzerine, SEECP'nin bakanlar toplantısına katılacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!