Pangalos Talabani pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Pangalos Talabani pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tahran'da, İran ve Ermenistan dışişleri bakanlarının yanı sıra Iraklı Kürt lider Celal Talabani ile de buluşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos yine ortalığı karıştırdı.

Pangalos, Talabani ile 45 dakika süren görüşmesiyle ilgili olarak önceki gece Atina'ya dönerken uçakta gazetecilere açıklamalar yaptı. Görüşmenin, Talabani'nin isteği üzerine yapıldığını vurgulayan Pangalos, Kürt liderin, Türkiye'nin bir bölümünü de içine alacak bir Kürt devletinin kurulması için Yunanistan'dan destek istediğini açıkladı.

Talabani'nin, Türk ordusunun Kuzey Irak'ta devam eden operasyonlarını şikayet ettiğini söyleyen pangalos, ‘‘Talabani, Türk ordusunun artık vurkaç operasyonları yerine, Kuzey Irak'ta asker bıraktığından söz etti. Türk ordusunun, Kuzey Irak'taki köyleri denetim altına aldığını da belirtti’’ diye konuştu. Talabani'nin, Kuzey Iraklı Kürt rakibi Mesud Barzani'yi de ‘Türkiye'nin kuklası’ olarak tanımladığını belirten Pangalos, Kürt liderin özerk bir Kürt devleti kurulması için Yunanistan'dan istediği desteğe verdiği yanıtla ilgili olarak da şöyle konuştu:

DESTEK VERİRLERMİŞ

‘‘Kürt federasyonu ya da özerkliğinin desteklenmesi için, öncelikle Türkiye'nin bölgedeki Kürtlerin varlığını kabul etmesi gerektiğini söyledim. Türkiye'nin ilginç bir Kürt politikası var.. Türkiye, bireysel düzeyde Kürt kimliğini kabul ediyor. Örneğin Hikmet Çetin'in Kürt kökenli olduğunu herkes bilir, kendisini de kabul eder ama Türkiye, kitle olarak Kürt varlığını tanımıyor.’’

Pangalos, Kürt kimliğinin tanınması, insan hakları alanında Kürtlerin sorunlarının çözülebilmesi için, Yunanistan'ın BM ve diğer kuruluşlara destek vereceğini de açıkladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!