Pamuk, zulüm gören yazarlar arasında

Güncelleme Tarihi:

Pamuk, zulüm gören yazarlar arasında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2006 00:00

İtalya’da yayınlanan "Corriere della Sera" Gazetesi’nin "Magazine" eki, tüm dünyada ifade özgürlüğüne rağmen, devletler tarafından yakından izlenen, rahatsız edilen ve zulüm gören yazarları mercek altına aldı. Gazete, baskı altındaki yazarlar için Orhan Pamuk’u kapak yaptı.

İtalyan Corriere della Sera Gazetesi’nin "Magazine" ekinde Edoardo Vigna’nın kaleme aldığı "Orhan Pamuk ve Diğerleri" başlıklı yazıda, tüm dünyada zulüm gören ve baskı altında olan yazarlar ele alındı. Yazısında Orhan Pamuk’un "ifade özgürlüğü" için ülkesinde tabularla ve hakimlerle mücadele ettiğini belirten Edoardo Vigna, Türkiye’de ayrıca Nobel Edebiyat Ödülü’ne defalarca aday gösterilen Yaşar Kemal’in, Elif Şafak, Murathan Mungan ve Yunan yazar Mara Meimaridi’nin de adaletle başının dertte olduğuna dikkat çekti. Yazıda "Türklüğe hakaretten" yargılanan Orhan Pamuk’un davasının AB kapısını çalan bir ülke için büyük bir leke olarak bumerang etkisi yapacağını belirtildi. Orhan Pamuk davasının ilk oturumunda yaşananların da Türkiye adına bir skandal olduğunu savunan Corriere della Sera Magazine, "Türkiye’de hiç kimse yurt dışında Orhan Pamuk kadar ünlü değil ve bu Türkiye için giderek dev bir sorun oluyor" yorumunu yaptı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün bu zor dönemeçte devreye girerek, bağımsız Türk yargısına dolaylı olarak çağrıda bulunup Pamuk’un ceza almamasını temin etmeye çalıştığı ve bu konuda "Yasalarda bir virgülü değiştirmek bile olumlu kararlar alınmasını sağlayabilir" dediği belirtildi.

Corriere della Sera Gazetesi’ne göre aynı kaderi paylaşan yazarlar

İtalyan gazetesindeki yazıda ülkelerinde ifade özgürlüğü kısıtlamasından sansür edilen ve zulüm gören diğer yazarlara da değinildi. Salman Rüşdi hakkındaki fetva dışında İran’da Azer Nafizi, Çin Halk Cumhuriyeti’nde Xu Zerong, Shi Tao, Afganistan’da Ali Mohaqiq Nasab, Asne Seierstad, Vietnam’da Nyguyen Hong Quang, Bangladeş’te Teslime Nesrin, Etiyopya’da Leykun Engida, Irak’ta Kemal Seyit Kadir, Cezayir’de Leyla Maraouane, Rusya’da Anna Politikovskaya, Nikolai Goşko, Hırvatistan’da Predrag Matvejeviç, İspanya’da Bask yazar Xabier Alegria, Sierra Leone’de Syl Cheney Coker, Suudi Arabistan’da Rania al Baz, Kongo’da Scott Mayemba, Küba’da Bernardo Arevalo Pardon, Marta Beatriz Roque ve Romando Arroyo Carona, Meksika’da Lydia Cacho Riberio’nun Orhan Pamuk’la aynı kaderi paylaştığı belirtildi.

Yazıda Pen Kulübü’nün sansürcü ülkelere savaş açtığı da bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!