Pakistan’dan Erdoğan’a ‘arabuluculuk’ telefonu

Güncelleme Tarihi:

Pakistan’dan Erdoğan’a ‘arabuluculuk’ telefonu
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2019 08:30

Hindistan ile Pakistan arasında önceki gün patlak veren uçak krizi sonrası, İslamabad’dan tansiyonu düşürecek adımlar geldi. Pakistan Başbakanı İmran Han, düşürülen uçaklardan birinin gözaltına alınan yaralı pilotunu ‘barışçıl niyet göstergesi olarak’ bugün serbest bırakacaklarını duyurdu. Han ayrıca normalleşme sağlamak için Türkiye’nin arabuluculuğunu talep etmek üzere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı aradı.

Haberin Devamı

Hindistan ile yaşanan gerilim konusunda parlamentoda milletvekilleri ve senatörleri bilgilendiren Han, “Dostlarımızla temas halinde olacağız ve gerilimin azaltılmasında rol oynamalarını isteyeceğiz. Türkiye Cumhurbaşkanı’nı da bunun için arayacağım” dedi. İmran Han sözlerini şöyle sürdürdü: “Artan gerilim ne bizim ne Hindistan’ın çıkarınadır. Yanlış hesaplar yüzünden ülkeler mahvoldu. Savaş asla çözüm değil. Hindistan bir adım atarsa buna karşılık veririz.” Pakistan lideri, bu beyanlarının ardından Erdoğan’ı aradı. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; görüşmede, Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilim ve bölgedeki gelişmeler ele alındı.

‘KAYA GİBİ DURACAĞIZ’

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise dün, Pakistan’ı ülkesini istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçladı. Modi, “İlerleyişimizi durdurmak istiyorlar. Onların planlarının karşısında kaya gibi sağlam duracağız” dedi. Hindistan Silahlı Kuvvetleri’nden General Surendra Singh Behal de savaşlarının ‘teröre’ karşı olduğunu belirterek, Pakistan’daki ‘terör örgütü hedeflerini’ yok etmeye hazır olduklarını söyledi. Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Modi ile Pakistan gerilimine ilişkin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Pakistan’dan Erdoğan’a ‘arabuluculuk’ telefonu

BİLGİ NOTU

İki nükleer güç arasındaki ihtilaflı Keşmir bölgesinde son haftalarda yaşanan gerilimin uzantısı olarak Pakistan, önceki gün Hindistan’a ait iki savaş jetinin düşürüldüğünü ve yaralı ele geçirilen Hint pilot Abhinandan Varthaman’ın gözaltına alındığını duyurmuştu. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in yanı sıra Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Çin, Rusya ve Fransa gibi pek çok ülke, bölgedeki tansiyonun düşürülmesi için taraflara itidal çağrısında bulunmuştu.

BAKMADAN GEÇME!