Pakistan’da seçim bitti tartışma başladı: İmran Han zaferini ilan etti

Güncelleme Tarihi:

Pakistan’da seçim bitti tartışma başladı: İmran Han zaferini ilan etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2018 01:48

Pakistan’ın eski kriket efsanesi İmran Han, federal ve eyalet meclis seçimlerinde zaferini ilan etti. Hile iddialarının karıştığı seçimlerde ordudan destek aldığı öne sürülen İmran Han, “Bu, siyasi mağduriyete yol açmayacak ilk hükümet” dedi. Rakipleri ise sonuca itiraz ediyor.

Haberin Devamı

ÖNCESİNDE bombalı terör eylemlerinin yaşandığı, hile ve usulsüzlük iddialarının ayyuka çıktığı, eski başbakan Navaz Şerif’in yolsuzluktan tutuklandığı federal ve eyalet meclisi seçimlerinin ardından eski şampiyon kriketçi, Pakistan Adalet Hareketi’nin (PTI) adayı İmran Han zafer ilan etti.
Seçim Komisyonu’nun oy verme işleminin tamamlanmasından yaklaşık 18 saat sonra açıklamaya başladığı ilk resmi sonuçlara göre, İmran Han’ın partisi, sonucun kesinleştiği 86 seçim bölgesinin 44’ünde birinci sırada yer aldı. Kısmi seçim sonuçlarına göre Han seçimi önde götürürken, nihai sonuçların açıklanması ertelendi. Pakistan devlet televizyonu PTV de, seçimlerde PTI’nın yarışı açık ara önde götürdüğünü duyurdu. PTI, Ulusal Meclis’te çoğunluğu sağlamak için gerekli 137’ye ulaşamayacak gibi görünse de koalisyon ortakları ile ülkeyi yöneteceğinden emin. Ordunun ise Han’a destek verdiği iddiaları var.

Haberin Devamı

‘MEDİNE ANLAYIŞI’

Han, zafer konuşmasında “Bu tarihi bir seçim. Allah bana, Pakistan için hayal ettiğimi gerçekleştirme fırsatı verdi. Önümüzde zor bir görev var. Seçimleri kazanmak kadar programınızı uygulamak da zor” dedi. “Tarihte refah devletinin ilk örneği olan Medine devleti anlayışını” izlemek istediğini ifade eden Han, Pakistan’da herkesin dahil olduğu insani bir sistemi hayata geçirmeyi arzu ettiğini söyledi. Han, başbakanlık konutunda yaşamayacağını, konutu halkın kullanımına açmayı partisiyle tartışacağını dile getirdi.

Çapkın playboy’dan dindar siyasetçiye

PAKİSTAN seçimlerinin, hiç şüphesiz en çok dikkat çeken adayı 65 yaşındaki İmran Han oldu. Geçmişte kriketteki şampiyonluklarıyla ülkesinin tanınan isimleri arasında yer alan Han, o dönem başarılarının yanında renkli hayatı ile de öne çıkıyordu. Kriketteki yeteneği nedeniyle küçük yaşlarda Londra’ya yerleşen Han, Oxford Üniversitesi’nde ‘Felsefe, Siyaset ve İktisat’ okudu. Şampiyonluklarının ardından dünyada tanınan bir isim haline gelen Han, Londra sosyetesine girmiş, çapkınlıkları ve renkli aşk hayatıyla gündeme gelmişti. Han, burka giyen ve basına yüzünü hiç göstermeyen koyu muhafazakâr üçüncü eşinden önce iki evlilik yaptı. Han, evlenmeden önce eşinin yüzünü hiç görmemiş. 1992’deki Dünya Kupası’nda kaptanlık yaptığı Pakistan milli takımını şampiyonluğa taşıyan Han, ‘sosyetik çapkın’ imajınının ardından Batı karşıtı ve muhafazakâr bir duruş sergiledi, yolsuzlukla mücadele iddiasıyla siyasete atıldı.

Haberin Devamı

İslamabad’da ‘hile’ değerlendirmesi

Sonuçların açıklanmasında yaşanan gecikmeler ve aksaklıklar nedeniyle Han’ın rakipleri, seçimde usulsüzlükler olduğunu iddia ediyor. Sonuçlara hile karıştırıldığını savunan partiler, bugün İslabamad’da bir araya gelerek ortak itirazda bulunmak amacıyla durum değerlendirmesi yapacak. Yolsuzluktan hapse giren eski Başbakan Navaz Şerif’in yerine seçimlere giren PML-N lideri Şahbaz Şerif, seçim gecesi “Ülkenin tüm bölgelerindeki parti çalışanlarımızdan şikayetler geliyor. Sonuç belgelerini alamıyorlar, oyların sayıldığı yerlerden çıkarılıyorlar ya da içeri hiç alınmıyorlar. Bu sonuçları reddediyoruz” demişti. İmran Han ise “Bu seçimlerin adil olduğuna inanıyorum, ancak endişelerinin giderilmesi için siyasi partilerle çalışmaya hazırız” değerlendirmesini yaptı.

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!