Pakistan'da 28 Şubat süreci başladı

Güncelleme Tarihi:

Pakistanda 28 Şubat süreci başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2002 02:14

Pakistan'da, faaliyetleri yasaklanan Keşmirli militan grupların bürolarına önceki geceden itibaren baskınlar düzenlendiği, büroların mühürlendiği ve militanların gözaltına alındığı bildirildi.

Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in önceki gün televizyon aracılığıyla ulusa seslenişinden sonra harekete geçen polis, güneydeki Sind ve güneydoğudaki Belucistan eyaletlerinde operasyonlara başlarken, Sind Emniyet Müdürlüğü sözcüsü, ülkenin diğer bölgelerinde olduğu gibi eyaletlerindeki Sipah-i Sahaba ve Tehrik-i Cefriye adlı örgütlerin bürolarını mühürlediklerini söyledi. Sözcü, operasyonlar sırasında polise karşı konulmadığını kaydetti.

Sabaha kadar devam eden operasyonlar sırasında toplam 250 dolayında aşırı dinci militan ve sempatizanının gözaltına alındığı bildirildi. Sadece liman şehri Karaçi'nin 160 kilometre kuzeydoğusundaki Haydarabad kentinde Sünni Sipah-i Sahaba ve Şii Tehrik-i Cefriye adlı örgütlerin 70 kadar militanı gözaltına alındı.

İki örgütün Pakistan'da çok sayıda bombalama ve saldırı eylemine karıştığı belirtildi.

Müşerref, konuşmasında, dinsel şiddetin geçen yıl 400 kişinin ölümüne yol açtığını söylemişti.

Faaliyetleri yasaklanan gruplardan Taliban yanlısı Tehrik-i Nifaz Şeriat-ı Muhammedi adlı örgütün Afganistan'da Taliban adına savaşan Pakistanlı militanlara yardım ettiği biliniyor.

Yetkililer, geçen ay Hindistan parlamentosuna düzenlenen saldırıdan sorumlu tutulan ve Müşerref'in faaliyetlerini yasakladığı örgütler arasında bulunan Ceyş-i Muhammed ile Leşker-i Tayyibe örgütlerinin militanlarının da gözaltına alındığını bildiriyor.

CAMİLERE KONTROL

Öte yandan, Müşerref'in ülkedeki cami ve medreseleri çok sıkı denetim altında bulunduracağı bildirildi. Müşerref'in aldığı önlemler arasında, cami ve medreselerin tamamının kayıtlı bulunması zorunluluğunun yer aldığı, izinsiz olarak cami ve medreselerin inşa edilemeyeceği belirtildi. Camilerde hoparlör kullanımına sınırlama getirilirken, Cuma vaazları için özel izin şartı getirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!