Pakistan Usulü Demokrasi

Güncelleme Tarihi:

Pakistan Usulü Demokrasi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 15:27

Diktatör General Pervez Müşerref bu kez sivil devlet başkanı olarak yeniden seçilmek istiyormuş. Büyük bir olasılıkla da Pakistan demokrasisi gereği'usulünce' seçilecek.

Haberin Devamı

Pervez Müşerref ve eski başbakanlardan Benazir Butto'nun  bir anlaşma sağladıkları bildiriliyor.
Benazir Butto'nun babası Zülfikar Ali Butto, 1970'lerde başbakandı.

1953 doğumlu Butto ise Harvard ve Oxford üniversitelerinde eğitim görüp siyasete girdi.
1988-1990 ve 1993-1996 arasındaki başbakanlık dönemlerinde ise yolsuzluk suçlamalarına hedef oldu ve her iki görev dönemi de cumhurbaşkanı tarafından azledilmesi ile sonuçlandı.
Pervez Müşerref'in  ABD'nin son derece ikna edici önerisiyle masaya oturup Butto ile bir anlaşma yaptığı da söylentiler arasında.

Bayan Butto ise hakkındaki tüm suçlamaların kaldırılması ve Müşerref'in sivil cumhurbaşkanlığında başbakan olarak görev yapma şartıyla ,etkisi altındaki Halk partisini yönlendireceği teklifiyle masaya oturuyor.
Söylentilere göre Dubai'da yapılan tgizli toplantıda Pervez Müşerref beş yıl daha iktidarda kalmak ve yumuşak geçişle diktatörlük görevini bırakmak ve kesinlikle yargılanmamak şartıyla bu anlaşmaya taraftar olmuş.
Seçilene kadar da general üniformasını çıkarmayacakmış.
Eğer seçilmezse ne olacak?

Haberin Devamı

Ülkedeki en büyük İslamcı parti olan Cemaati İslami ne yapacak?
Navaz Şerif ne yapacak?

Geçtiğimiz günlerde ülkesine dönen eski başbakanlardan Navaz Şerif, Butto'nun ve  Müşerref'in en büyük rakiplerinden biri olarak kabul ediliyor.

Navaz Şerif, 1999'da Pervez Müşerref tarafından kansız bir darbeyle iktidardan uzaklaştırılması sonrasında da sürgün hayatı yaşamak üzere Suudi Arabistan'a  gitmişti.

Navaz Şerif, darbe sonrasında Pervez'in kurduğu mahkemelerde  yargılanıp müebbet hapis cezasına çarptırılmış, bunu takiben ülkeden ayrılmıştı.

Zengin bir sanayici aileden gelen 60 yaşındaki Navaz Şerif, Ziya ül Hak liderliğindeki askeri yönetim sırasında bakanlık yaparak siyasette sivrilmişti.

İlk kez 1990'da başbakan olmuş, 1993'te ayrıldığı bu göreve 1997'de büyük bir seçmen desteğini arkasına alarak yeniden dönmüştü.

Şimdi Pakistan usulü demokrasi komedisi daha da belirgin olarak ortaya çıkıyor.

Benazir Butto'nun Pakistan Halk Partisi ise yarınki cumhurbaşkanlığı seçimini destekleyecek.
Resmileşen anlaşma uyarınca, Pakistan Halk Partisi milletvekilleri, seçim sırasında muhalefetin geri kalanına katılarak parlamentoyu terk etmeyecekler.

Haberin Devamı

Pakistan'da cumhurbaşkanı beş yıllığına milletvekilleri ve eyalet meclislerinin üyelerince seçiliyor.
Benazir Butto ise Ocak ortasında yapılacak genel seçimlere hazırlanmak üzere 18 Ekim'de ülkeye dönmeyi planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!