ÖSO Sözcüsü İbrahim El İdlibi: Gerekirse cihatçılarla savaşırız

Güncelleme Tarihi:

ÖSO Sözcüsü İbrahim El İdlibi: Gerekirse cihatçılarla savaşırız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2018 01:04

Suriye’deki en büyük ılımlı muhalif grup olan Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) medya sözcüsü İbrahim El İdlibi, terör örgütü El Kaide’nin uzantısı HTŞ başta olmak üzere İdlib’deki cihatçı grupların bölgeden elimine edilmesi için yaptıkları üç aşamalı planı Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

Suriye’deki ılımlı muhalif grupların çatı örgütü Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)’nun medya Sözcüsü İbrahim El İdlibi, İdlib’deki terör örgütü El Kaide’nin uzantısı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) başta olmak üzere cihatçı grupların bölgeden elimine edilmesi için yaptıkları üç aşamalı planı Hürriyet’e anlattı. El İdlibi, “Eğer bu planlara uymazlarsa son çare olarak bu cihatçı grupları İdlib’den dışarı atmak için onlarla savaşacağız” dedi. El İdlibi, Türkiye ile Rusya arasında pazartesi günü varılan ve İdlib’de silahtan arındırılmış bölge kurulmasını öngören mutabakatın sahadaki yansımalarına ilişkin Hürriyet’in sorularını yanıtladı:

“30 BİN ÖSO GÜCÜ VAR”

“Türkiye ve Rusya arasındaki anlaşmaya varılmadan önce İdlib’de, Hama’nın kırsalında ve Lazkiye kırsalındaki tüm ÖSO birlikleri tek bir yerden yönetilmek üzere ‘El Jabhat El Vataniye El Tahrir’ (Milli Kurtuluş Cephesi) adlı yeni bir grup oluşturdu. Bu bölgelerde yaklaşık 30 bin kişilik bir ÖSO askeri gücü var. Rusya ve Türkiye arasındaki mutabakatı memnuniyetle karşılıyoruz.”

ÖSO Sözcüsü İbrahim El İdlibi: Gerekirse cihatçılarla savaşırız

ÖSO Sözcüsü İbrahim El İdlibi

ÜÇ AŞAMALI PLAN

Haberin Devamı

“İdlib, Hama kırsalı ve Lazkiye kırsalındaki tüm bu bölge şu anda ÖSO’nun kontrolü altında. Heyet Tahrir el Şam’ın (HTŞ) yaklaşık 3 bin savaşçısı bulunuyor. ÖSO’nun bu cihatçı gruplarla ilgili üç aşamalı bir planı bulunuyor. Birinci planımız şu: HTŞ’yi dağıtmak ve oradakileri ÖSO’yla birleştirmek. İkinci planımız, eğer HTŞ ya da El Nusra içinde herhangi biri ÖSO’yla birleşmek istemezse, onlardan bu bölgeyi, yani İdlib, Hama kırsalı ve Lazkiye kırsalını terk etmelerini ve Irak’la Suriye arasında kalan ‘Bedit eş-Şam’ bölgesine gitmelerini isteyeceğiz. Üçüncü plansa şu: Eğer HTŞ savaşçıları bunların hiçbirini kabul etmez ve İdlib’i de terk etmezlerse, gerekirse onlarla savaşacağız. Çünkü 3.5 milyon insanın hayatının onlar yüzünden tehlikeye girmesini istemiyoruz. Burası artık Suriyelilerin sığınabileceği son kale ve buranın da elden gitmesini istemiyoruz.”

Haberin Devamı

‘YÜZ BİNLER KURTULACAK’

“İdlib’de 3.5 milyon insan yaşıyor. Nüfusun yaklaşık 1 milyonu da 15 yaşın altındaki çocuklar. Bu anlaşma sayesinde yüz binlerce insanın hayatı kurtulacak. Ancak bir yandan da korkuyoruz çünkü Rusya’nın gelecekte bu anlaşmaya uymama ihtimali var. Sonuç olacak Rusya ve Esad rejimi son iki yıldır bölgedeki demografiyi değiştirmek için uğraşıyor. O yüzden gelecekte bu anlaşmayı da bozup İdlib’e saldırabilirler.”

ÖSO Sözcüsü İbrahim El İdlibi: Gerekirse cihatçılarla savaşırız

Nasrallah’dan anlaşma yorumu

SURİYE’DEKİ VARLIĞIMIZ SÜRECEK

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in pazartesi günü Soçi’de İdlib ile ilgili vardıkları anlaşmanın sonuç vermesi halinde ‘iyi ve makul’ olduğunu belirtti. Nasrallah, Esad rejiminin onayıyla ülkede varlık gösterdiklerini ve anlaşmalara rağmen İdlib’deki askeri varlıklarını sürdüreceklerini ifade etti. Nasrallah, İsrail’in Hizbullah’a silah sevkiyatını engellemeye yönelik saldırılarına rağmen örgütün ‘hassas güdümlü füzelere’ sahip olduğunu da söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!