ÖSO kapıyı aldı

Güncelleme Tarihi:

ÖSO kapıyı aldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2016 21:01

Türkiye’nin, PYD’nin yerleşmesini ‘kırmızı çizgisinin ihlali’ olarak gördüğü, ABD’nin ise IŞİD’in kalmasını istemediği Mare hattında kritik bir gelişme yaşandı. IŞİD’in elindeki El Rai kasabası, Türkiye’ye yakın muhalif gruplar tarafından dün ele geçirildi.

Haberin Devamı

ÖSO kapıyı aldı
Türkiye’nin desteğini alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Fetih Ordusu, Suriye’de terör örgütü IŞİD’in elindeki El Rai (Çobanbey) kasabasını aldı. Kilis’in Elbeyli İlçesi’nin karşısında yer alan El Rai, Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin girmesini istemediği Azez-Cerablus hattı içinde yer alması açısından kritik önemde. ABD, söz konusu hattan IŞİD’in çıkarılmasında ısrar ederken, Türkiye ise IŞİD’in yerini kendi desteklediği muhalif grupların almasını istiyordu. 

SON KAPILARDAN BİRİ

Birkaç gündür ÖSO ve Fetih Ordusu, El Rai ve Dabık’a doğru ilerliyordu. Muhalifler, bu sırada 16 köyü ele geçirmişti. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, El Rai’nin IŞİD’in elinden alınmasını “Muhalif fraksiyonlar ve İslamcılar, kuzeydoğudaki El Rai kasabasını ele geçirdi” diye duyurdu. Gözlemevi, El Rai’nin IŞİD’in Türkiye ile bağlantısındaki ana ve son kalan geçiş noktası olduğunu da vurguladı. İngiliz haber ajansı Reuters, IŞİD karşısında son dönemde kalıcı zaferler kazanmakta zorlanan muhalif savaşçıların bu operasyon için binlerce takviye savaşçıyı harekete geçirdiğini duyurmuştu. IŞİD, El Rai’yi 2 yıldır elinde tutuyordu. Bu gelişme, PYD’nin silahlı kanadı YPG ve bazı Arap grupların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin 98 kilometrelik Azez-Cerablus hattında bulunan Minbiç’e yönelik harekat hazırlıklarının olduğu dönemde yaşanması açısından da dikkat çekti. Türkiye, Minbiç’e YPG’nin ABD desteğiyle yapacağı harekâta karşı çıkıyor ve yerine Arap ve Türkmen aşiretlerin dahil olacağı bir operasyondan yana tavır koyuyordu. El Rai’yi kontrolüne alan ÖSO güçlerinin içinde Feylak’uş Şam, Sultan Murat Tugayları gibi Türkiye’nin desteklediği oluşumlar bulunuyor.Ankara, PYD/YPG’nin 98 kilometrelik hatta yerleşmesini ‘kırmızı çizgisinin ihlali’ olarak gördüğünü vurgulamıştı. 

Haberin Devamı

IŞİD 300 İŞÇİYİ KAÇIRDI

Terör örgütü IŞİD, Suriye’nin başkenti Şam’ın kuzeydoğusundaki Dumeir’den 300 işçiyi kaçırdı. Suriye Devlet Televizyonu, kaçırılan işçilerin El Badia Tuğla Çimento şirketinin çalışanları olduğunu bildirdi. Bu hafta başında IŞİD militanları, Dumeir’e beklenmedik bir saldırı başlatmıştı.

Haberin Devamı

CENEVRE’DE YENİ TUR 13 NİSAN’DA

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye’deki siyasi geçiş sürecinin belirlenmesi için yapılan Cenevre görüşmelerinin yeni turunun 13 Nisan’da başlayacağını açıkladı. BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan de Mistura, “Suriye görüşmelerinin yeni turunun, gerçek bir siyasi geçiş sürecine başlama yönünde çok somut olması gerekiyor” dedi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!