Osmanlı kalesinin yıkım fermanını Kral Fahd verdi

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı kalesinin yıkım fermanını Kral Fahd verdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2002 01:41

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde buldozerlerle yerle bir edilen 350 yıllık Osmanlı eseri ‘‘Ecyad Kalesi’’nin yıkım emrini bizzat Suudi Kralı Fahd bin Abdülaziz'in verdiği ortaya çıktı.

Ayrıca yıkımın önceki gün değil, 1 Ocak günü başladığı ve 2 Ocak günü sona erdiği öğrenildi. Tam Kabe'nin karşısında bulunan Ecyad Kalesi'nin yıkımı nedeniyle Mekke'nin üzerini toz bulutu kapladı. Hürriyet'in güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre, Suudiler 23 dönümlük bir alana kurulu Ecyad Kalesi'nin biraz uzağında 80 metre yüksekliğindeki ‘‘Bülbül Dağı’’nı da düzleme çalışmalarına başladı. Düzlenen dağla birlikte kale arazisi birleştirilecek ve buraya 25-30 katlı dev bir otel yapılacak. Hürriyet'e bilgi veren üst düzey bir yetkili, kalenin yıkımının planlı bir şekilde gerçekleşmesine dikkat çekti. Suudi yönetiminin Türkiye'de hac başvurularının yapılmasını beklediğini belirten aynı yetkili şöyle devam etti:

‘‘Türkiye'de hac başvurularının büyük çoğunluğu bittikten sonra yıkımı gerçekleştirdiler. Türkiye'den ‘Hac boykotu' ile karşılaşmamak için böyle bir taktik izlediler. Bilindiği gibi kutsal topraklara Hristiyanların girmesi yasak. Ancak Mekke'de birçok otelin yönetimi el altından dünyaca ünlü Batılı oteller zincirlerine bağlı. Kalenin yerine yapılacak olan otel de aynı durumda olacak. Hacca gelenleri bu otelde yatıracaklar.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!