Ortak tatbikatta uçuş rekoru

Güncelleme Tarihi:

Ortak tatbikatta uçuş rekoru
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Soğuk savaş döneminin düşman kardeşleri ABD ve Rusya, Orta Asya'da ortak tatbikata başladı. Türkiye ve eski Sovyet Cumhuriyetleri'nden beş ülkenin de katıldığı savaş oyunlarında, Bosna benzeri bir savaş sonrası barışın inşa edilmesi tatbik edilecek. Kazakistan'daki tatbikata katılan ABD uçakları da bir ilki deniyor. 12 bin 340 kilometrelik mesafeyi hiç durmadan katedecek olan savaş uçakları, havada iki yakıt ikmali ve 20 saatlik non-stop uçuşun ardından tatbikat alanına asker indirecekler.

8 ülkeden bin 400 askerin katıldığı ‘‘Centrazbat '97’’ savaş oyunları, Kazakistan'ın başkenti Almati'nin 640 kilometre batısındaki Çimken'te yapılıyor. Türkiye ve Rusya, savaş oyunlarında 40'ar paraşütçüyle temsil edilirken, en kalabalık ekipleri ABD ve Orta Asya ülkeleri oluşturuyor. Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'ın ortaklaşa kurdukları Merkez Asya Taburu'ndan savaş oyunlarına 500 asker katılırken, ABD de 500 paraşütçüsüyle tatbikatlarda yer alıyor.

Savaş oyunlarının esas amacı, Bosna benzeri bir savaş sonrasında bölgeye acil müdahale edip barışı sağlamayı denemek. Ancak ABD, petrol ve maden zengini Orta Asya ülkelerine verdiği önemi de bu tatbikat sayesinde vurgulamayı ve komşu ülkelere bir çeşit mesaj göndermeyi hedefliyor. ABD tatbikat sırasında kendi teknik kapasitesini de deniyor.

Tatbikatta ABD'yi temsil edecek olan paraşütçüler senaryoya uygun olarak dün Kuzey Carolina'daki Fort Bragg Hava Üssü'nden havalandılar. C-17 tipi kargo uçakları 12 bin 320 kilometrelik yolu hiç durmadan havada iki kez yakıt ikmali yaparak katediyor. Uçaklar 20 saatlik mesafeyi non-stop katettikten sonra bugün Çim kentindeki savaş alanına paraşütçü indirecekler.

Amerikan, Türk ve Rus birlikleri, savaş oyunlarında çatışmalı iki taraf arasında barışı sağlamaya çalışan barış gücü askerlerini canlandıracaklar. Orta Asya gücü ise çatışmalı tarafları ve savaş dolayısıyla göç etmek zorunda kalan sivilleri oynayacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!