Ortadoğu'yu karıştıran kız

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğuyu karıştıran kız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hazreti Muhammed'e saygısızlık ederek Filistinliler'i ayağa kaldıran İsrailli Tatiana Susskind yüzünden Ortadoğu'da bir aydır kan akıyor.

Önceki gün elleri kelepçeli Kudüs'te mahkemeye çıkartılan 26 yaşındaki Tatiana'nın akli dengesinin yerinde olmadığı öne sürüldü. Rus göçmeni genç kadının, bazı testlerden geçirildikten sonra mahkemesine devam edilmesine karar verildi. Tatiana, Hazreti Muhammed'in karikatürize edilmiş posterlerini dağıtmaktan pişman olmadığını söylemişti.

Çatışmalara neden oldu

Aşırı dinci olduğu söylenen genç kadın posterleri dağıttıktan sonra Filistinliler ayağa kalkmış ve Batı Şeria'da İsrailli askerlerle Filistinli göstericiler arasında şiddetli çatışmalar patlak vermişti. Tatiana'nın yol açtığı kanlı şiddet olaylarının son halkası ise 30 Temmuz günü Kudüs'te, bir pazarda meydana geldi. 15 kişinin ölümüyle sonuçlanan çifte intihar saldırısını, Hamas Örgütü üstlendi.

Arafat zor durumda

İntihar saldırısının ardından alarma geçen İsrail dün Batı Şeria'da başlattığı operasyonlarda 29 Filistinli'yi tutukladı. Böylece olaydan sonra tutuklanan Filistinliler'in sayısı 145'e ulaştı. İsrail bir yanda Batı Şeria ile Gazze'ye giriş çıkışları kontrol altına alırken, diğer yanda bombalı saldırıdan sorumlu tuttuğu Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat üzerindeki baskısını artırdı.

Clinton, Netanyahu'ya sırt çevirdi

Ortadoğu'da gerginliğin doruk noktasına ulaştığı günlerde, ABD Başkanı Bill Clinton'ın Beyaz Saray'a İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu yerine Cumhurbaşkanı Ezer Weizman'ı davet ettiği ortaya çıktı. İsrail'de yayınlanan Haaretz Gazetesi'nin haberine göre, Clinton'ın Weizman'ı davet etmesi Netanyahu'nun izlediği politikadan memnun olmadığı anlamına geliyor. Yine gazetenin haberine göre, Clinton, Weizman ile görüşmesinde hem memnuniyetsizliğini belirtecek, hem de Ortadoğu barışının geleceğini gündeme getirecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!