Ortadoğu'da çarpıcı araştırma: "Türkiye bizim yönetimlerimizin yapamadığını yapan ülke"

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğuda çarpıcı araştırma: Türkiye bizim yönetimlerimizin yapamadığını yapan ülke
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2011 00:00

Karaköy Bankalar Caddesi'ndeki tarihi bina hınca hınç dolu. Gazeteciler, yabancı ülke temsilciliklerinde çalışanlar, akademisyenler salonu doldurmuş.

İrem KÖKER yazıyor
hurriyet.com.tr
Haberin Devamı

"ORTADOĞU'DA TÜRKİYE ALGISI" ARAŞTIRMASININ ÇARPICI SONUÇLARI

Normalde oldukça sakin geçebilecek bir panel, birkaç haftadır Ortadoğu'da yaşanan olaylar nedeniyle oldukça büyük bir kalabalığı ağırlıyor.

Çünkü bugün Karaköy'deki bu binada Türkiye Siyasi Etütler Vakfı'nın (TESEV) geçen yıl ikincisini yaptığı "Ortadoğu'da Türkiye Algısı" adlı raporun sonuçları açıklandı.

Tunus'ta eski Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali ülkesinden kaçmak zorunda kalmış, Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in 32 yıllık dönemi sonuna yaklaşıyor. Ürdün, Suriye, Yemen gibi ülkelerde de durum karışık.

Ortadoğu halkları ayaklanmış durumda. Ve Türkiye bu dönemde kilit rol oynayan ülkelerin başında geliyor.

ARAŞTIRMAYA İRAN DA DAHİL EDİLDİ

Bu nedenle de TESEV'in 8 ülkede 2267 kişiyle yaptığı araştırmaya ilgi çok büyük. Herkes, bu yılki rapora olan ilginin geçen yıla kıyasla katlanarak arttığı konusunda hemfikir.

Haberin Devamı

Zaten araştırma da hem geçen yıla hem de önceki yıllarda yapılan benzer araştırmalara göre çok çarpıcı sonuçlar içeriyor.

Araştırma, 25 Ağustos ve 27 Eylül 2010 tarihleri arasında yapıldı. Bu yıl, geçen yılki araştırmanın yapıldığı Mısır, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Suriye ve Irak'a İran'da eklendi.

TÜRKİYE MODEL ÜLKE

İlk sonuç çok çarpıcı: Türkiye’ye olan sempati geçen yılki araştırmaya göre yüzde 75’ten yüzde 80’e yükseldi. İran'daki katılımcıların yanıtları da dahil edildiğinde bu oran yüzde 85’e çıkıyor.

Daha önemlisi katılımcıların yüzde 66’sı Türkiye’yi model olarak görüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 15'i Türkiye'nin Müslüman kimliği nedeniyle model olabileceği görüşünde.

Ardından yüzde 12 ile ekonomik gücü geliyor. Onu da yüzde 11 ile demokratik bir rejime sahip olması ve yüzde 10 ile Filistinlilerin ve Müslümanların haklarını koruması takip ediyor.

Türkiye'nin model olamayacağını öne sürenler ise yüzde 34. Bu kişilerin yüzde 12'si ise buna neden olarak Türkiye'nin "seküler siyasi bir yapısının" olmasını gösteriyor.

KENDİ YÖNETİMLERİNİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR

Düzenlenen panelde sonuçları yorumlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Meliha Benli Altunışık, Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerindeki kamuoyu tarafından özellikle son dönemdeki politikaları ile model ülke haline geldiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Altunışık, “Türkiye, Ortadoğu’da kendi yönetimlerinin yapamadıklarını yapan ülke olarak görülüyor” dedi. Bunda da 2003 Irak Savaşı’na katılmaması ve Ortadoğu meselesinde Filistin’e yakın durmasının etkili olduğu belirtiliyor.

Altunışık, değerlendirmesinde bir başka ilginç noktanın daha altını çizdi. Zira 2002 yılında yapılan benzer bir araştırmanın sonuçlarına göre, Ortadoğu'da Türkiye, İsrail, ABD ve İngiltere'den sonra en fazla olumsuz algıya sahip ülke olmuştu.

Altunışık, "Ortadoğu kamuoyları açısından 2002 ile 2010 yılları arasında görülen bu olumlu değişimin en önemli nedeni Türkiye'nin Ortadoğu meselesinde Filistin'i tutup, İsrail'i eleştirmeye başlamış olması. Arap ülkelerinde yapılan değerlendirmede Filistin çok önemli bir etken. 2003'te Türkiye'nin Irak savaşına katılmaması da bir diğer önemli neden" diye konuştu.

Haberin Devamı

ODTÜ öğretim üyesi ayrıca, Ortadoğu'da şu an yaşananlar ışığında en önemli sıkıntılardan birisinin liderlik eksikliği olduğunu da sözlerine ekledi.

"DENGELER HER AN DEĞİŞEBİLİR" UYARISI

Araştırmayı yapan isimlerden TESEV Dış Politika Program Yöneticisi Sabiha Senyücel Gündoğar da Ortadoğu'da yaşananların ardından yapılan araştırmanın daha da anlam kazandığını ifade etti. Gündoğar, "Bugün Türkiye'nin Ortadoğu halkları arasında geldiği nokta önemli. Bölgenin en önemli sorunlarının başında ekonomik sıkıntılar geliyor" diye konuştu.

TESEV Başkanı Can Paker'de panelin açılışında yaptığı konuşmada, Ortadoğu'da giderek olumlu hale gelen Türkiye algısının siyaset yapıcıların ayaklarını yerden kesmemesi gerektiğini ifade ederek, bölgede dengelerin her an değişebileceği uyarısında bulundu.


 

Haberin Devamı

ikoker@hurriyet.com.tr

http://twitter.com/ikoker

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!