Ortadoğu duası

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu duası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2014 01:44

Dinler arası diyalog ve Filistin-İsrail barışı açısından dün ender günlerden biriydi. Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko, Fener Rum Patriği Bartoholomeos, Filistin ve İsrail liderleri Mahmut Abbas ve Şimon Peres’i Vatikan’da barış duası için bir araya getirirken üç dinden din adamları birlikte dua etti.

Haberin Devamı

KATOLİKLERİN dini merkezi Vatikan dün sıradışı bir güne evsahipliği yaptı. İki hafta önce kutsal topraklara yaptığı ziyaret sırasında İsrail ve Filistinli liderleri barış duası için Vatikan’a davet eden Papa Françesko, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı bir yıl aradan sonra tekrar bir araya getirdi. Her ne kadar buluşmaya politik bir anlam yüklenmemesi gerektiği söylense de girişimin mesajı tamamen siyasiydi. Tarihi buluşma öncesinde haftalık pazar ayini için kalabalıkla bir araya gelen Papa Françesko, halkı dualarıyla süreci desteklemeye çağırdı. Papa’nın daveti 1993 tarihli Oslo barış anlaşmasına imza koyan iki lideri Abbas ve Peres’i bir kez daha buluşturdu.

Ortadoğu duası

Haberin Devamı

İsrail destekliyor

Abbas’ın aksine Peres’in nisan ayında çıkmaza giren Filistin-İsrail barış sürecisinde doğrudan bir etkisi bulunmuyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı Peres gelecek ay görevini bırakıp emekli olmaya hazırlanıyor. Ancak Peres’in siyasi danışmanı Nadav Tamir, İsrail hükümetinin bu geziyi desteklediğini ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun sürekli Peres ile temas halinde olduğunu söyledi. Tamir, Peres-Abbas görüşmesinin siyasi bir boyutu olmadığını vurgulasa da iki lider ayin sonrasında bir araya gelip son durumu değerlendirdi. Netanyahu’nun Abbas’ın Filistin’de İslami eğilimli Hamas ile uzlaşma hükümeti kurmasına sert bir şekilde karşı olduğu biliniyor.

Ortadoğu duası

Barışa çağrı

Abbas ve Peres buluşması Vatikan’ın dini sembollerden uzak ‘nötr’ bir bahçesinde gerçekleşti. Heyetler, üç büyük dinin dünya üzerinde ortaya çıkışını kronolojik bir şekilde (Yahudilik, Hıristiyanlık, İslam) izleyerek dualarını icra etti. İtalyanca, İngilizce, İbranice ve Arapça yapılan törenin sonunda Papa, Peres ve Abbas birer konuşma yaparak barış için dua ettiler. Hıristiyan Ortodoksların ruhani lideri Fener Patriği Bartholomeos’un da tanık olduğu tören aynı zamanda üç büyük dinin birlikte ilk kez Vatikan’da ayin yapmasına da vesile oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!