Ortadoğu devrim Batı silah derdinde

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu devrim Batı silah derdinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2011 00:00

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde isyanın sürdüğü bir sırada Batı ülkelerinin BAE’deki silah fuarına katılması yine Batılıların tepkisini çekti.

Haberin Devamı

Ortadoğu’da “özgürlük, devrim, demokrasi” kavramlarının sokaklardaki yükselişi süredursun, dünyanın dev ülkelerinden işadamları, silah pazarını geliştirmeleri için, yine aynı coğrafyada biraraya geldi. Abu Dabi’de bu yıl onuncusu düzenlenen “Uluslararası Savunma Fuar ve Konferansı (IDEX)”, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Halife ibn Zeyid el Nahyan’ın kestiği kurdeleyle açıldı. Tam 50 bin ziyaretçi bekleyen bu dev silah pazarında başı çeken ülkeler, evsahibi BAE’nin yanı sıra, Batı’nın demokrasi ve özgürlük şampiyonları ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya.Cameron boy hedefi
Tunus’la başlayıp Mısır’a yayılan ve Libya, Bahreyn, Yemen gibi ülkeleri de etkisi altına alan isyan rüzgârında binlerce kişinin birkaç gün içerisinde, üstelik çoğu zaman da güvenlik güçlerinin sivillere saldırması nedeniyle tüm dünyanın gözleri önünde ölmesi, silah tüccarlarına geri adım attırmayınca, Batı ülkelerinde çatlak sesler yavaş yavaş yükselmeye başladı. Özellikle de aynı dönemde Körfez ülkelerine silah pazarlama turuna çıkan İngiltere Başbakanı David Cameron, bu tavrı nedeniyle muhalefetin sert eleştirileriyle karşılaştı. Uzmanlar, İngiltere’nin hâlâ, şu günlerde Ortadoğu’da protestocuları caydırmak için kullanılan türden silahların satışını sürdürdüğüne dikkat çekiyor. Cameron’ın bu eleştirilere yanıtı gayet net: “Ticaret başka, demokrasiyi savunmak başka.”

Haberin Devamı

Silah pazarının şifreleri

Toplam silah satışı: 2009 yılında dünyada toplam 401 milyar dolar değerinde silah satışı yapıldı. 2008 yılında bu sayı 386.2 milyar dolar seviyesindeydi. Yani silah pazarı kriz döneminde bile büyüdü.
En büyük üreticiler: 2009’da yalnızca ABD’nin cirosu 247 milyar doları buldu. Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya, İsveç, Finlandiya, Norveç ve İsviçre’nin toplam cirosuysa 120 milyar dolar olarak kayda geçti. Türkiye’nin de dahil olduğu Ortadoğu ve Asya pazarıysa 24 milyar dolarda kaldı.
Büyüme hızı: 2002 yılından 2009 yılına kadarki süreçte silah pazarı tam yüzde 59 oranında büyüdü.
En büyük müşteriler: Savunma harcamaları bakımında ABD, tüm dünya ülkelerinin toplam savunma harcamasının yüzde 41’ini oluşturuyor. Çin ise aynı tabloda takriben yüzde 5.8’lik bir paya sahip. Üçüncü sırayıysa yüzde 4.5’lik oranla Fransa ve İngiltere paylaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!