Ortadoğu´da yumuşama zamanı

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu´da yumuşama zamanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

İsrail ile Filistin arasında ABD´nin arabulucuğuyla sürdürülen görüşmelerin ardından taraflar yumuşama dönemine girdi. İsrail Başbakanı Ehud Barak ile Filistin lideri Arafat, Başkan Clinton´ın barış için masaya koyduğu anlaşma metni için biraraya gelip gelmeme konusunda kararsız. İsrail ordusu Batı Şeria´daki mevzilerini güçlendirme programını durdurma kararı aldı.

İsrail askeri radyosu, 250 milyon dolar tutarındaki bu programın Filistinlilerle olası bir anlaşmayla ilgili belirsizlik yüzünden alındığını duyurdu.

Radyo, bu programın Batı Şeria'daki İsrail mevzilerinin genişletilmesi, güçlendirilmesi ve burada bulunan askerlerin yaşam şartlarının daha iyi bir duruma getirilmesi amacıyla düzenlemeler yapılmasını öngördüğünü belirtti.

Radyo, askeri yetkililerin öncelikle İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Filistin devlet Başkanı Yaser Arafat'ın, ABD Başkanı Bill Clinton'ın Ortadoğu barışı konusundaki önerileriyle ilgili bir karara varmalarını bekleyip görmenin daha iyi olacağı kanısında olduklarını kaydetti.

Barak ve Arafat'ın bu konudaki yanıtlarını yarın vermeleri gerekiyor. Bu arada, Barak'ın, bu konuda bir karara varmak amacıyla güvenlik kabinesini yarın toplayacağı bildirildi.

BARAK MISIR VE ÜRDÜN'E GİDİYOR

Barak'ın ayrıca, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmek üzere yarın Mısır ve Ürdün'e gitmesinin beklendiği bildirildi.

Görüşmede, Barak'ın liderlere, Clinton'ın önerilerini kabul etmesi konusunda Arafat'a baskı yapmaları çağrısında bulunacağı açıklandı.

GECE BOYUNCA ÇATIŞMA

Bu arada, İsrail askerleri ile Flistin polisi arasında Nablus kenti yakınlarında gece boyunca şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtiliyor.

Haber ajansları, tarafların karşılıklı olarak makinalı tüfek ateşi açtığını ancak ölü ya da yaralı olup olmadığı konusunda bilgi alamadıklarını duyurdu.

İNTİHAR SALDIRISI HAMAS İŞİ

Öte yandan, aşırı dinci Hamas örgütü, üç İsrail askerinin yaralandığı Batı Şeria'daki bir kafeye geçen hafta düzenlenen intihar saldırısının sorumluluğunu üstlendi.

Hamas'ın askeri kanadı ''İzzedin El-Kasım'', Batı Şeria'nın Nablus kentinde gazetecilere, eylemcilerinden 22 yaşındaki Haşim El-Nacar'ın 22 Aralık'ta Yahudi yerleşim yeri Mehola'da bir İsraillinin sahibi olduğu kafede kendini havaya uçurduğunu açıkladı.

Örgüt, Nacar'ın, Batı Şeria'nın El Halil kentinden gazetecilik okuyan son sınıf öğrencisi olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!