Ortadoğu da kara teslim

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu da kara teslim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2002 02:04

Karakış, iklimleri ılıman olan ülkeleri de vuruyor. Ortadoğu’da Lübnan ve İsrail’de kar yüzünden yollar kapandı. Kar sonrasında sel tehlikesi için insanlar uyarıldı.

İsrail’de kar fırtınası

Kar ve fırtına, İsrail'i de etkisi altına aldı. Kudüs'te kar yağışı özellikle çocukları sevindirirken, ülkenin kuzey kesimindeki Galile Bölgesi ve Golan Tepeleri'ndeki şiddetli kar fırtınası hayatı felç etti. Yollar trafiğe kapatılırken, okullar tatil edildi.

Ülkenin diğer kesimlerinde de yağmur ve şiddetli rüzgar etkisini gösteriyor. İsrail'de hava sıcaklığı mevsim normallerinin 8-10 derece altına düşerken, İsrail Elektrik Kurumu, enerji kullanımının rekor düzeye ulaştığını açıkladı.

Meteoroloji, Tel Aviv gibi alçak seviyedeki yerleşim merkezlerinin sel tehlikesi ile karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulunurken, gerekli önlemlerin ordunun da yardımıyla alınmaya çalışıldığı belirtiliyor.

Girne'ye kar yağdı

KKTC'de bir süredir etkili olan soğuk ve yağışlı hava, dün yüksek yerlerde kara dönüştü.

Girne'de önce dolu, daha sonra da kar yağdı. Aşırı yağmur ve kar yağışı, trafiği olumsuz etkiledi. Girne-Karaoğlanoğlu ve Girne-Boğaz yolunun kayganlaşması sonucu maddi hasarlı kazalar meydana geldi.

Bazı kar meraklıları, çocuklarla birlikte kar topu oynamak için, soğuğa aldırış etmeden Girne Boğaz bölgesine gitti. Öğrenciler de gruplar halinde gittikleri bölgede karın tadını çıkardılar.

Yunanistan güneşte -20 derece

Yunanistan’da üç gündür devam eden kar yağışı, dün yerini güneşli ama özellikle kuzey bölgelerinde -20'ye varan soğuk havaya bıraktı.

Ülkede bu ölçekteki kar yağışı, en son 1941 yılında görülmüştü.

Son 3 gündür aksamalı olarak sürdürülen uçak seferleri ve deniz seferleri de bu sabah saatlerinde normale döndü. Yunanistan Eğitim Bakanlığı'nın duyurusuyla ilk ve orta okullar 3 gün tatil edildi.

Macaristan başkenti Budapeşte'de dondurucu soğuklar, yaşamı felç etti. Birçok araç, buzlar içinde kalarak ilginç görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu. İnsanlar, donmuş kaldırımlardaki araçlarını tamamen kaplayan buzları temizlerken, büyük güçlükler yaşadı. Fotoğraftaki araçtan sarkan buzlar, asfaltın buzuyla birleşerek otomobili asfalta saplamış.

Beyrut - Şam Yolu 1 metre kar

Birçok bölgede etkili olan kar yağışı nedeniyle, ülkenin uluslararası karayolu kapanırken, bazı kentlerde elektrik ve telefon bağlantısı kesildi.

Beyrut-Şam Otoyolu Dahr El Beyder yakınında 1 metreye varan kar nedeniyle kapanırken, doğudaki Bekaa Vadisi'nin orta kesimindeki Zahle Kenti'nde sokaklar, 50 santimetreye ulaşan karla kaplandı.

Bekaa'nın birçok yerinde kar nedeniyle okullar kapandı, elektrik ve telefon hizmetleri durdu.

Güney Lübnan'da da kar nedeniyle Raşaya Kenti'nde ulaşım aksarken, Şebaa Çiftlikleri yakınındaki BM ve İsrail askeri mevzileri de kar altında kaldı.

Ilıman iklime alışık Ortadoğu ülkelerinin sakinleri yollarda kaldı. Araçlarına zincir takanlar ise diğerlerine göre biraz daha fazla yol katedebildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!