Ortadoğu’da balayı

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu’da balayı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

İsrail ile Filistin arasında önceki gün varılan yeni anlaşmanın uygulanmasına, bugün resmen başlanıyor. Buna göre ilk aşamada, Batı Şeria'nın yüzde 7'lik bir bölümü Filistin'e devredilecek ve 200 Filistinli mahkum serbest bırakılacak. İsrail, bu ilk aşamayı yaşama geçirebilmek için, teknik detaylar nedeniyle, yaklaşık 10 günlük bir zamana ihtiyaç duyuyor.

Anlaşma bugün yürürlüğe girerken, 10 eylülde nihai statü görüşmelerine geçilecek ve 1 ekimde, Gazze ile Batı Şeria'nın güneyi arasında Filistinliler'in serbest geçişini sağlayacak bir koridor açılacak. Konuyla ilgili açıklama yapan İsrailli görüşme heyetinin başkanı Gilad Şer, İsrail'in, 8 ekimde 150 kişilik ikinci grup Filistinli mahkumu daha serbest bırakacağını, İsrail askerlerinin 15 kasım ve 20 ocak tarihlerinde olmak üzere, Batı Şeria'dan iki aşama daha çekileceğini ifade etti. Mahkumların salıverilmesi ve asker çekilmesiyle ilgili diğer aşamalar 15 şubat 2000 tarihinde tamamlandıktan sonra, 10 eylül 2000'de nihai barış anlaşmasına varılacak. Ancak bu tarih konusunda görüş birliği yok.

ABD Başkanı Bill Clinton, son anda sağlanan İsrail-Filistin anlaşmasını övdü ve bu uzlaşmanın, ‘Ortadoğu’da gerçek ve yeni bir başlangıç olacağını' bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da ‘İsrail ile Filistin’in, Wye Plantation'ın uygulanmasına ilişkin anlaşmaya vardığını ilan etmekten memnuniyet duyuyorum' diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!