Ordudan müdahale

Güncelleme Tarihi:

Ordudan müdahale
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2008 00:00

Lübnan ordusu, Beyrut’un batı kesimini ele geçiren ve saldırılarını ülke çapına yayıp Dürzileri hedef almaya hazırlanan Hizbullah’ı taviz vererek durdurdu.

Haberin Devamı

Ordu, Şii örgütün istekleri doğrultusunda havalimanı güvenlik komutanı hakkındaki azil kararını askıya alırken, Hizbullah’a iletişim şebekesini de geri verdi. Hizbullah da bunun üzerine silahlı yandaşlarını sokaklardan çekmeye başladı.

LÜBNAN’da geçen çarşamba günü hükümetin muhalefetteki Şii Hizbullah örgütünün Beyrut havalimanındaki haberleşme sistemini devre dışı bırakması ve havalimanı güvenlik komutanını görevden almasıyla başlayan, en az 24 kişinin öldüğü kanlı olaylar dün ordunun müdahalesiyle yatışma sürecine girdi.

Hizbullah’ın Beyrut’un Müslüman batı kesimini ele geçirmesinin ardından, dün çatışmaları ülke çapına yayıp Dürzileri de hedef almaya başlaması üzerine önce Lübnan Başbakanı Fuad Sinyor TV’den halka seslenerek "Devletiniz, darbe yapanların kontrolüne girmeyecek" dedi. Sinyora, orduya yasa ve düzeni sağlaması çağrısında bulundu. Bunun üzerine ordu devreye girdi, ancak bu silahlı bir müdahale değil Hizbullah’ın hükümete savaş ilanına sebep olan iki kararın geri alınması şeklinde oldu.

Lübnan ordusu, havalimanı güvenlik komutanı Tuğgeneral Vefik Şakir hakkındaki görevden alma kararını askıya aldığını açıkladı. Açıklamada, Hizbullah’ın istediği gibi, havalimanı komutanının görevde kalacağı belirtilerek, silahlı militanların sokaklardan çekilmesi istendi. Hizbullah’ın telekomünikasyon şebekesindeki faaliyetlerin de ordu gözetiminde sürdürüleceği açıklandı. İktidardaki çoğunluğun ve Gelecek Hareketinin lideri Saad Hariri ise ordu kararını olumlu karşıladığını ve buna uyacağını söyledi.

Açıklama ardından Hizbullah örgütünün de başkent Beyrut sokaklarındaki silahlı yandaşlarını çekmeye başladığı bildirildi. Hizbullah yandaşlarının, Beyrut’un sahil kesimleriyle diğer bölgelerine çekilmeye başladıkları belirtiliyor. Lübnanlı askerler de, başkentin sokaklarında devriye gezmeye başladı.

Türkler tahliye ediliyor

Bu arada Beyrut’ta bulunan 14 Türk vatandaşı, Türk Büyükelçiliği’nin girişimleriyle kanlı olaylara sahne olan Batı Beyrut’taki evlerinden ve otellerden tek tek alınarak dün tahliye edildi.

Alınan bilgiye göre, Türkiye’ye dönen Türk vatandaşlarının adları şöyle:

Murat Cengiz, Zekeriya Yas, Mehmet Çelik, Yener Kahya, Yavuz Şamyanlı, Altan Ertin, Sebahat Gök, Turgut Plümer, Mine Altun ve 2 yakını, Bora özbek, Yavuz Tümer ve Umur Gökçe.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!