Operasyonda biri Türk 3 ölü, bir Türk yaralı

Güncelleme Tarihi:

Operasyonda biri Türk 3 ölü, bir Türk yaralı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2001 00:00


Haberin Devamı

İstanbul-Moskova seferini yaparken kaçırılan ve Suudi Arabistan'ın Medine kentine indirilen Rus uçağına Suudi güvenlik güçleri tarafından düzenlenen operasyon sırasında biri Türk üç kişi hayatını kaybetti. Öldürülen Türk yolcunun adının 'Gürsel Kambal' olduğu açıklandı. Operasyon yapılırken çıkan izdihamda Ali Efiloğlu isimli bir Türk vatandaşı da yaralandı. Gürsel Kambal'ın 27 yaşında, Ordu doğumlu, bir çocuk babası olduğu ve Rusya'da inşaat işçisi olarak çalışmak üzere iki gün önce köyünden yola çıktığı tespit edildi.

Kremlin, operasyon sırasında çatışma çıktığını hayatını kaybedenlerin Gürsel Kambal dışında, biri Çeçen korsan, diğerinin de mürettebattan (muhtemelen uçağın hostesi) olmak üzere üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

KORSAN BAKANIN KARDEŞİ ÇIKTI

Uçağı kaçıranların üç kişi olduğu tespit edildi. İkisinin isimlerinin Sufyan Asayev ile oğlu İbrahim Asayev olduğu bildirildi. Çeçen korsanlardan ikisi operasyon sırasında yalakandı ve etkisiz hale getirildi. Yakalanan hava korsanlarından Sufyan Asayev'in Çeçenistan Devlet Güvenliği Bakanı Arslanbek Asayev'in kardeşi olduğu açıklandı.

RUSYA İADELERİNİ İSTEDİ

Haberin Devamı
Rus Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'dan Çeçen hava korsanlarının iadesini resmen istedi. Rus yetkililer, Dışişleri Bakanı İgor İvanov aracılığıyla, hava korsanlarının kendilerine teslim edilmesi için gerekli girişimlerde bulunduklarını açıkladı. Moskova, Suudi yetkililerin operasyondan önce kendilerinden izin alındığını ve Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin'in operasyon öncesinde bizzat bilgilendirildiğini ifade etti.

Bu arada Rusya, kaçırılan uçaktan kurtarılan yolcuları almak üzere, Moskova’dan Medine’ye bir uçak gönderdi.

MAHSUR KALAN YOLCULARA SORUŞTURMA ENGELİ

Suudi yetkililerin, kaçırılarak Medine Havaalanı'na indirilen Rus uçağından operasyonla kurtarılan yolcuların, yürütülen soruşturma nedeniyle en az 24 saat ülkeden çıkışına izin vermediği bildirildi.

22 SAAT SÜREN KABUS

İstanbul - Moskova seferini yapan Tupolev - 154 tipi Rus 'Vnukovo' Havayolları'na ait yolcu uçağı Perşembe günü saat 13.58'de kaçırıldı.

Uçak Türk hava sahasını terk ettikten sonra Kıbrıs üzerinden Suudi Arabistan'a yöneldi ve Arabistan'ın Medine kentine 18:10'da indi.

Dün akşam saat 17:30'dan bu yana Medine'de bulunan uçaktaki korsanlar bu sabah "uzun bir yolculuğa" yetecek kadar yakıt istedi.

KORSANLARIN 3 İSTEĞİ

Hava korsanları 3 istekleri olduğunu açıkladı. Suudi kaynaklara dayanarak Moskova'nın Sesi radyosuna demeç veren Çeçen lider Aslan Mashadov'un temsilcisi Mayarbek Vatçagayev, hava korsanlarının 3 isteği olduğunu belirterek, bu isteklerin ''Bir video kaset izlemek amacıyla uçağa gazetecilerin binmesi, Çeçenlerle müzakerelerin başlatılması ve Rus birliklerinin Çeçenistan'dan çekilmesi'' olarak sıraladı.

Çeçenlerin ''kavkaz.org'' internet sitesine göre gazetecilere gösterilecek kasette, ''Çeçenistan'da sivil halkın katledilmesi görüntüleri'' bulunuyor.

YENİ ROTA KABİL VEYA KANDAHAR

Korsanlar bugün Afganistan'a hava koridoru talep ettiler. Rus güvenlik kaynaklarının İtar-Tass haber ajansına verdiği bilgiye göre korsanlar, uçağı Afganistan'da Kabil veya Kandahar'a indirmek istiyor.

Rus haber ajansı İtar - Tass 3 kişi olduğu sanılan korsanların Afganistan'a gitmek istediklerini duyurdu. İtar Tass'a göre korsanlar, izin almaları durumunda Afganistan'dan gelen hacıları memleketlerine götürebileceklerini açıkladılar.

Uçağı bıçak tehtidiyle kaçırılan korsanların isimlerinin İbrahim Asayev ve Sufyan Asayev olduğu ve Çecenistan'da tanınan bir ailenin mensubu oldukları belirlendi. Çeçenistan Devlet Başkanı Aslan Mashadov’un temsilcisi, kaçırılan Rus uçağıyla

DEVREYE ARABULUCU GİRDİ

Kaçırılan Rus uçağına bir Suudi arabulucunun bindiği bildirildi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Suudi yetkiliye göre, Rus uçağını kaçıran hava korsanları, uçağa binen Suudi arabulucuya, 'Çeçenistan’daki Rus saldırısının durdurulmasını' istediklerini ilettiler.

Suudi arabulucunun da uçaktan ayrılmadan önce hava korsanlarından tüm yolcuları serbest bırakmalarını istediğini söyleyen yetkili, Suudi arabulucunun gündoğumuyla birlikte yeniden uçağa binmeyi planladığını kaydetti.

66 REHİNE KURTULDU

Korsanlar dün gece uçakta bulunan 45 kadar kadın ve çocuğu serbest bıraktı. 15 kişi de uçağın arka kapısından kaçmayı başardı. Bugün sabah saatlerinde ise korsanlar önce iki daha sonra 4 rehineyi serbest bıraktı. Serbest bırakılan rehinelerin içlerinden birinin kalp hastası Türk vatandaşı olduğu belirlenirken, 6 kişinin serbest bırakılmasının yakıt talebinin yerine getirilmesi için verilen bir taviz olabileceği belirtildi.

Korsanların, rehineleri serbest bırakmaya son vermesinin ardından, Suudi güvenlik güçlerinin uçağı kuşattıkları belirtildi. 15 kadar yolcu bu sırada uçaktan kaçmayı başardı.

Havaalanı yetkilisi, hava korsanlarının elinde bir bıçak, bir kazma ve bombaya benzeyen üstü örtülü bir nesne bulunduğunu belirtti.

Serbest kalan yolcuların yetkililerce havaalanında güvenlik altında bekletildiği, yolcuların tamamı tahliye edildikten sonra nereye gönderileceklerine karar verileceği belirtildi.

Korsanların serbest bıraktığı rehineler arasındaki Türk vatandaşlarından isimleri belli olanlar şunlar:

Mustafa Kara, Şeref Akbaş, Mustafa Çamlı, Sadiye Daş, Nur Kara, Ahmet Oruç, Himmet Tarhan, Rabia Kara, Zulal Kara, Turgay Çiftçi, Cahit Yıldırım ve Akif Sevim.

Haberin Devamı

KADINLAR VE ÇOCUKLAR SERBEST BIRAKILDI

Katar'ın El-Cezire Televizyonu uçakta bulunan kadınlar, çocuklar ve yaşlıların serbest bırakıldığını duyurdu. El- Cezire serbest bırakılanlar arasında uçakta korsanlar tarafından yaralanan kabin memurunun da olduğunu açıkladı. Kabin görevlisinin havaalanında ambulansla alındığı belirtildi.

UÇAK'TA 59 YOLCU

İçinde 162 kişi, bir bebek ve 12 mürettabatın bulunduğu uçağı kaçıranların Çeçen militanlar olduğu iddia edildi. Hava korsanlarının bir yolcuyu bıçak ile yaraladıkları belirtildi. 13:58'de Yalova üzerinde iken "kaçırıldı sinyali" gelen uçakta 59 Türk yolcu olduğu açıklandı. Gelişmeler üzerine Atatürk Havalimanın'da 'Kriz masası' oluşturuldu.

Kriz masasını ziyaret eden İstanbul Valisi Erol Çakır, uçağın seyri sırasında ani bir irtifa kaybı olduğunu bununda uçağın içinde bazı gelişmeler yaşandığına işaret ettiğini belirtti. İstanbul Valisi Erol Çakır ayrıca uçağın tekrar İstanbul'a dönmesi ihtimaline karşı her türlü tedbiri aldıklarını açıkladı.

KORSAN KABİN PİLOTU İLE BOĞUŞTU

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!