'Operasyon yapmayın'

Güncelleme Tarihi:

Operasyon yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 13:26

Kuzey Irak’taki Kürt Yönetimi, tezkerenin onaylanmasından kaygı duyduğunu belirterek, “Dostumuz ve komşumuz Türkiye’yi Irak’ta askeri harekat yapmaktan kaçınmaya çağırıyoruz" dedi.

Haberin Devamı



Kürt Yönetimi, TBMM’nin tezkerenin onaylanması üzerine bir açıklama yaptı. Türk Parlamentosu’nun hükümetine Irak’ın Kürt bölgesinde askeri operasyon yapma yetkisinin vermesinden kaygı duydukları belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Dostumuz ve komşumuz Türkiye’yi Irak’taki askeri harekattan kaçınmaya çağırıyoruz. KBH (Kürdistan Bölgesel Hükümeti), Türkiye ile bir ihtilafın peşinde değil. Topraklarımızın Türkiye veya başka bir komşumuza saldırmak ve baltalamak için kullanılmasına izin vermiyoruz ve vermeyeceğiz. Türkiye’nin iç işlerine karışmıyoruz ve bunun karşılığında da aynı tutum bekliyoruz.”

PKK SORUNU İÇİN SİYASİ ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Haberin Devamı

Peyamner Haber Ajansına göre, Kürt Yönetiminin Türkiye’de masum insanlarının öldürülmesini kınadığı, şiddetin sorunları çözebileceğine inanmadığı belirtilen açıklamada, “Kürdistan Bölgesel Hükümeti, PKK sorununa kapsamlı çözüm bulunmasına yönelik siyasi bir süreci destekliyor” denildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi :

“Bu sorun, sadece askeri yollardan çözümlenmeyecek. Irak’ın Kürdistan bölgesini hedef alan bir Türk askeri saldırısı, Türkiye’de siyasi çözüm olasılığını karmaşıklaştırarak ve Irak’ta sağlanan kırılgan ilerlemeyi tehdit ederek durumu daha da kötüleştirecek.

KBH ile Türkiye arasında herhangi bir anlaşmazlık diplomasi ve diyalog ile çözümlenmeli. KBH, PKK dahil olmak üzere, ortak çıkar ve kaygılara ilişkin tüm konularda Ankara ile doğrudan diyaloğu olumlu karşılıyor. Bir operasyon, tüm Irak, Türkiye ve Ortadoğu’nun zararına olur.”

"SINIR ÖTESİ OPERASYON FELAKET OLUR"

Irak Başbakan Yardımcısı Berhem Salih de, Türkiye’nin Kuzey Irak'a olası bir sınır ötesi operasyonun bölgede istikrarı bozacağını belirterek, "Türkiye'nin sorunu barışçı yollarla çözmesinden yana olduklarını" söyledi.

Peyamner Haber Ajansına göre, Salih, "Komşumuz Türkiye'ye, bu durumu eşiği aşacak bir noktaya getirmeme konusunda çok dikkatli olmaları çağrısı yapıyoruz. Bu, Irak için felaket olur. Bu, bütün bölge için felaket olur ve hiç kimse sonuçlarından kaçamaz" dedi.

Haberin Devamı

Tehdit etmek veya felaket tellallığı yapmak gibi bir amacının olmadığını belirten Salih, "Elimizde ne olduğunu söylüyorum, bir sorunumuz var ve bunu hukukun üstünlüğü temelinde, uluslararası hukuka uygun olarak, iki komşu arasında etkin işbirliği ve koordinasyonla çözmemiz gerekiyor. Tek taraflı hareket herkes için sorun anlamına gelir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!