Operasyon Türkiye'nin çıkarına değil

Güncelleme Tarihi:

Operasyon Türkiyenin çıkarına değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 18:00

ABD Başkanı Bush, Türkiye Büyük Millet Meclesi'nde sınırötesi operasyona yetki tanıyan tezkere oylandığı sırada "Kuzey Irak'a operasyon Türkiye'nin çıkarına değil" dedi, "sınırı geçme" uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

TBMM'den tezkerenin geçtiği aynı dakikalarda Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen Bush, ABD Kongresi'nden de Ermeni tasarısını gündeme getirmemelerini istedi. Bush şöyle konuştu:

"Türkiye'ye açıkça söylüyoruz ki Irak'a daha fazla asker göndermeleri çıkarları açısından iyi olmayacaktır. Bölgede zaten bir kısım askerler bulunduruyorlar. Sorunun çözülebilmesi için, Türklerin de bu ülkeye yığınla asker göndermesinden daha iyi yollar var."

Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin, Bağdat yönetiminin, Türkiye'nin endişelerini paylaştığını söylemek üzere Ankara'yı ziyaret ettiğini belirten Bush, konuyu, ABD'nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker ve Irak'taki Amerikan güçlerinin komutanı David Petraeus ile görüştüğünü kaydetti.

Bush, konunun birçok kez görüşüldüğünü ve görüşmelerin devam ettiğini, bunun olumlu olduğunu söylemek istediğini belirtti.

Haberin Devamı

Basın toplantısında, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıya da değinen Bush, tasarının faydadan çok zarar getireceğini söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilen ve yakında Genel Kurula sunulması beklenen tasarıya muhalefetini yineleyen Bush, Amerikan Kongresinin, Osmanlı İmparatorluğunun tarihiyle uğraşmaması gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı George Bush, "Kongre, Irak gibi ülkelerde her gün ordumuza hayati destek sağlayan Müslüman dünyasındaki müttefik bir demokrasiyi kendine düşman etmekten daha iyi bir şey yapmalı" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!