Önce Rakka sonra Ankara

Güncelleme Tarihi:

Önce Rakka sonra Ankara
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2017 00:30

ABD’nin DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Rakka operasyonu çerçevesinde kuzey Suriye’de yaptığı temasların ardından dün Ankara’ya sürpriz bir ziyarette bulundu. McGurk’ün kendi talep ettiği ziyaretin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump’ın telefon görüşmesinden önce gerçekleşmesi ve Rakka’nın SDG tarafından kuşatıldığı bir zamana denk gelmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

SURİYE’de DEAŞ’ın merkezi Rakka’nın terör örgütü PKK’nın kolu YPG’nin en büyük bileşenini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından önceki gün kuşatıldığı bir dönemde, ABD’nin terör örgütü DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk dün Ankara’ya sürpriz bir ziyaret yaptı. McGurk önceki gün Rakka’nın kuzeyinde YPG sorumluları ile bir araya gelmişti. McGurk’ün kritik Ankara ziyaretinde durakları Dışişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı oldu. Genelkurmay Karargâhı’nda ilgili birimlerle bir araya gelen McGurk, Dışişleri Bakanlığı’nda da Ortadoğu’dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal’la görüştü. McGurk’ün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ile Türkiye saati ile 16.30’dan önce yapması öngörülen telefon görüşmesinden önce Ankara’ya gelmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

GÖRÜŞMEYİ KENDİSİ İSTEMİŞ

McGurk’ün ziyaret talebine, “Bölgeyle ilgili neler söyleyeceğini dinlemek için” olumlu yanıt verildiği öğrenildi. Görüşmelerde ana gündem, ABD’nin Rakka’nın kontrolünü ele geçirmek için ana bileşenini YPG’nin oluşturduğu SDG ile birlikte başlattığı operasyon, YPG’lilere verilen silahların kontrolü, Rakka ele geçirildikten sonra silahların geri alınması, kentteki kontrolün Arap çoğunluğa verilmesi ile Afrin bölgesinden YPG güçlerinin Türkiye’ye ve Özgür Suriye Ordusu güçlerine yönelik taciz ateşleri oldu. Dışişleri’ndeki temaslarda Katar konusunun da görüşüldüğü belirtildi.

KÜRT OLUŞUMU RAHATSIZLIĞI

Ankara, ABD’nin YPG ile işbirliğinden duyduğu rahatsızlığı bir kez daha dile getirirken, Suriye’de bir Kürt oluşumuna yol açacak gelişmelere gereken müdahaleyi yapacağı mesajını yineledi.

‘DEĞİŞMESİNDE FAYDA VARDIR’

ABD Başkanı Obama döneminde DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilciliği görevine getirilen McGurk, Ankara’nın tepki gösterdiği bir isim. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu mayıs ayında “ABD’nin Özel Temsilcisi McGurk kesinlikle PKK ve YPG’ye destek vermektedir. Bu kişinin değişmesinde de fayda vardır” demişti.

ABD DIŞİŞLERİ'NDEN MCGURK AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün Ankara’ya gelmeden önce Rakka’nın kuzeyi ve Tabka’da SDG’lilerle yaptığı temaslarla ilgili bir açıklamaya yer verdi. Açıklamada, “Sahadaki ortaklarımızla DEAŞ’a karşı momentumu sürdürmek üzere hem askeri hem sivil çabaları koordine etmek için yakın bağlantıda kalmamız kritiktir” denildi.

Haberin Devamı

YPG: AZEZ- CERABLUS HATTINI ALACAĞIZ

Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin komutanlarından Sipan Hemo, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin desteğiyle ÖSO’nun DEAŞ’tan kontrolü ele geçirdiği Azez ve Cerablus arasındaki bölgeyi “özgürleştireceklerini” söyledi. Bir Kürt gazetesine konuşan Hemo, planlarına dair detay ve zaman aralığı vermedi. YPG komutanı, Türkiye’yi ‘işgalci güç’ olarak gördüklerini söylerken “Azez-Cerablus hattının özgürleştirilmesi hedefimiz hep olacak ve bu doğrultudaki mücadelemiz sürecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!